środa, 16 września 2015

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Przetwory na bazie zielonych pomidorów to doskonały przykład kobiecej zaradności. Zamiast pozwolić zmarnować się twardemu i niedojrzałemu warzywu (a właściwie owocowi), można dać mu drugą szansę i przygotować na jego bazie smaczną sałatkę do obiadu

Gdy w minioną sobotę z Połówkiem natrafiliśmy na niedojrzałe pomidory, od razu zakupiliśmy kilka kilogramów, właśnie z myślą o przetworach na zimę. Zrobiliśmy dwie sałatki - klasyczną z zielonych pomidorów i cebuli oraz kolorową z dodatkiem innych warzyw. Dziś prezentujemy Wam przepis na tę drugą. 

Jak smakują zielone pomidory? Mnie ich smak kojarzy się z niedojrzałymi śliwkami. Nie oczekujcie po nich nawet odrobiny smaku znanego Wam z jedzenia skąpanych w słońcu pomidorów. Plasterki pomidorów przejmują smak zalewy, choć nie tak intensywnie, jak pozostałe warzywa znajdujące się w tej sałatce. Są lekko kwaśne, z kolei reszta warzyw słodko-kwaśna. 


SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW I OGÓRKÓW

Składniki (na 5-6 słoiczków po 300 ml):
  • 1 kg pomidorów zielonych
  • 250 g ogórków gruntowych*
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka (200 g)
  • 1 pęczek koperku (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki soli
  • zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, pół szklanki cukru (jeśli chcecie otrzymać słodszą zalewę, to zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki), 3 łyżki oleju 
  • do każdego słoika: gorczyca biała, ziele angielskie w ziarnach, pieprz kolorowy w ziarnach, listki laurowe 
Przygotowanie:

Pomidory myjemy, osuszmy, wycinamy szypułkę, a warzywo kroimy w plastry (ja kroję pomidory zawsze w poprzek, bo mają wtedy ładniejszy przekrój, plastry nie powinny być zbyt grube, najlepiej około 3-5 mm). Umieszczamy je w misce, zasypujemy łyżką soli, mieszamy dokładnie. Miskę z pomidorami odstawiamy na 12-16 godzin. 

Na 3 godziny przed planowanym nakładaniem sałatki do słoików przygotowujemy pozostałe warzywa. Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy, siekamy w piórka, paprykę kroimy w nieduże słupki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa umieszczamy w drugiej misce, zasypujemy pół łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. 

Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Pomidory przekładamy na durszlak (sok puszczony przez pomidory wylewamy) i umieszczamy z powrotem w misce. Warzywa z drugiej miski również odcedzamy na durszlaku i dodajemy do pomidorów. Koperek drobno siekamy, dorzucamy do warzyw, całość mieszamy. 

Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki nasion gorczycy, 1 ziele angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę układamy dość ciasno w słoikach. W garnku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę, ocet, olej, dodajemy cukier. Zalewę zagotowujemy (cukier musi się dobrze rozpuścić), stopniowo nalewamy ją do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Słoiki z sałatką wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do górny dnem na ręczniku i przykrywamy drugim ręcznikiem. Pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarki. Sałatkę z zielonych pomidorów podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Jest gotowa do spożycia po około miesiącu od przygotowania, kiedy pomidory lekko zmiękną.


Uwagi:

- jeśli przygotowujesz tę sałatkę poza sezonem na ogórki gruntowe, to zamiast nich dodaj do sałatki plasterki cukinii (dla ładnego efektu kolorystycznego można dodać zarówno tę zieloną, jak i żółtą)

- sałatkę można wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. startej na grubych oczkach rzepy lub rzodkwi


Wypróbuj także przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli

 Sałatka z zielonymi pomidorami jak zrobić
Sałatka z zielonych pomidorów
i cebuli



Zielone pomidory

Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Czas przygotowania (bez czasu odstawienia warzyw): 1 godzina i 10 minut.

4 komentarze :

  1. Wspaniały przepis :) w sam raz na moje 5kg zielonych pomidorów :))) wspaniała strona wiele ciekawych inspiracji od kilku dni nie mogę przestać Cię odwiedzać :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy miskę z pomidorami trzeba trzymać przez te kilkanaście godzin w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zewnątrz. Przykryj ją tylko czymś, by nie zaciekawiła muszek owocówek.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.