czwartek, 24 września 2015

Sałatka z bulguru i dyni

Sałatka z bulguru i dyni

Sałatka z pieczonej dyni przepisy
Sałatka z bulguru i dyni 
Pora rozpocząć na blogu sezon na dynię. To pomarańczowe warzywo zachwyca nie tylko smakiem i piękną barwą, ale i wszechstronnością wykorzystania go w kuchni. Zaczynamy dość prosto, bo od sałatki z pieczonej dyni i bulguru. Słodkie pieczone warzywa, słony kozi ser i orzechowy dodatek w postaci prażonych pestek dyni i tłoczonego na zimno oleju rzepakowego komponują się niezwykle dobrze. Wszystkie smaki świetnie się tu dopełniają, a efekt wizualny jest naprawdę fantastyczny. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia. 

Warzywa najlepiej upiec wcześniej i przechowywać je w lodówce w pojemniku. Po szczegóły odsyłam Was do uwag na końcu przepisu.

dynia z burakiem

SAŁATKA Z BULGURU I DYNI

Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki bulguru (100 g)
  • 150 g upieczonej dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
  • 1 pieczona papryka, obrana ze skórki i pokrojona w drobną kostkę
  • 1 upieczony burak, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 malutka czerwona cebulka
  • 4 łyżki ugotowanej brązowej soczewicy lub z puszki 
  • szczypior z jednej dymki
  • garść liści szpinaku miniaturowego (baby)
  • 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 60 g koziego sera (miękkiego w roladce)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem (kilka centymetrów ponad poziom bulguru), przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 20 minut. Gdy bulgur napęcznieje odcedzamy go dokładnie na sicie (warto pozostawić go na sitku na kilka minut, by płyn dobrze odciekł). Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szczypior i szpinak siekamy. Kaszę przekładamy do czystej i suchej miski, dodajemy dynię, paprykę, buraka, cebulę, soczewicę, szczypior, szpinak, pestki dyni, pokruszony kozi ser. Sałatkę polewamy olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotowe!


Uwagi:

- jeśli planujesz zjeść tę sałatkę następnego dnia, np. na drugie śniadanie w szkole lub w pracy, to nie dodawaj do sałatki szpinaku. Posiekany szpinak połóż na sałatce i wymieszaj z innymi składnikami tuż przed jedzeniem.

- pieczoną dynię, paprykę i buraki można przechowywać w pojemniku w lodówce do około 3-4 dni (każde warzywo w osobnym pojemniku).

- Pieczenie dyni: Dynię po obraniu (przy hokkaido nie ma potrzeby obierania dyni) kroimy w kostkę, umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Kropimy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości przez około 20-30 minut.

- Pieczenie papryki: paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych układamy na blasze (skórą do góry). Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem (220 stopni bez termoobiegu), aż skóra na papryce ściemnieje i pomarszczy się.

- Pieczenie buraków: najlepiej wybrać mniejsze buraki (im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia). Buraki w skórkach zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez kilkadziesiąt minut do miękkości (stopień upieczenia sprawdzamy wbijając w buraka czubek noża). Najlepiej buraki wstawić do pieczenia wraz z dynią, a po wyjęciu naczynia z dynią, kontynuować pieczenie do miękkości.


Wypróbuj inne przepisy na sałatki z pieczoną dynią:

 Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami
Pęczak z dynią
Sałatka z pęczaku i dyni
Dynia ze szpinakiem
Sałatka z dynią i szpiankiem
Sałatka z dynią i bulgurem

Sałatka z dyni i szpinaku
Sałatka z bulguru i dyni 


Czas przygotowania (bez czasu pieczenia warzyw): 40 minut.

8 komentarzy :

  1. Twoje sałatki sa zawsze takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. co najmniej połowa składników to moje ulubione smaki: dynia, ser kozi, buraki, szpiak.. sałatka musi być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie, że już trzeci raz tu dzisiaj jestem, żeby najeść się choć oczami.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna jesienna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo malownicza sałatka .... a jak musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam tę sałatkę, jest przepyyyyyszna, będę ją często robić tej jesieni. Dziękuję za przepis ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.