wtorek, 1 września 2015

Cukinia w zalewie musztardowej

Cukinia w zalewie musztardowej

Cukinia musztardowa
Cukinia w zalewie musztardowej
Zauważyłam, że zazwyczaj sporo osób nie ma pomysłu na to, w jaki sposób przetworzyć cukinię na zimę. Najczęściej ląduje ona w słoikach w postaci sałatki do obiadu, a przecież można wyczarować z niej wiele innych, równie ciekawych i smacznych dodatków.

Pierwszą moją propozycją jest cukinia z chili, na którą przepis podawałam Wam kilka dni temu. Jest niezwykle pikantna i wyrazista w smaku. To ostatnio jedna z moich ulubionych przystawek. Drugi pomysł to cukinia w zalewie musztardowej. Jeśli jesteście miłośnikami ogórków musztardowych, to zapewne taka cukinia tym bardziej przypadnie Wam do gustu. Serdecznie polecam Wam przepis.

Cukinia w musztardzie na zimę


CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Składniki (na 8 słoiczków po około 300 ml):
  • 1 kg niedużej i nieprzerośniętej cukinii
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • gorczyca, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i wyrzucamy. Warzywo kroimy w plastry o grubości około 10 mm. Przygotowujemy około 8 słoiczków o pojemności 300-350 ml. Słoiki i zakrętki muszą być wcześniej dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, po 1 zielu angielskim, kilka ziarenek pieprzu i pół niedużego listka laurowego. Do słoików wkładamy plasterki cukinii. Muszą być ułożone dość ciasno. 

Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól i musztardę. Przy pomocy trzepaczki dokładnie mieszamy musztardę z pozostałymi składnikami. Zalewę zagotowujemy, gorącą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczkę kuchenną. Słoiki przykrywamy drugą ściereczką, pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia. Słoiki z cukinią w zalewie musztardowej przenosimy do spiżarki. Cukinia musztardowa jest gotowa do spożycia po około 2 tygodniach. Podajemy jako dodatek do kanapek, mięs lub zakąskę.


Wypróbuj koniecznie przepis na cukinię w zalewie chili:

Cukinia z chili na zimę


Cukinia z musztardą na zimę, cukinia musztardowa przetwory, przetwory z cukinii
Cukinia w zalewie musztardowej


Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. Bardzo fajnie to wymyśliłaś. Cukinia w takiej zalewie na pewno będzie bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo jakie fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie to wygląda! zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, chciałam zgłosić błąd, po kliknięciu "Cukinii" w kategorii "Lato", wyświetla mi się komunikat, że strona o podanym adresie nie istnieje. Sprawdziłam to na dwóch przeglądarkach. Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, dziękuję Ci za informację. Już zabieram się za naprawienie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.