poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Tureckie kofty z kurczaka

Tureckie kofty z kurczaka

Kofty z zieleniną
Tureckie kofty z kurczaka
Do końca sierpnia, czyli jeszcze przez kilka dni, będę Was w dalszym ciągu częstować przepisami rodem z kuchni tureckiej. Tym razem mam coś dla amatorów mięsa, czyli kofty. Kofty w Turcji przygotowuje się najczęściej na bazie wołowiny, baraniny, jagnięciny lub mięsa drobiowego. Oczywiście użycie mięsa wieprzowego nie wchodzi w rachubę ze względów religijnych. Mogą mieć kształt podłużnych kiełbasek, klopsików lub okrągłych kotlecików. Moje kofty przygotowałam w kształcie tych ostatnich. Są lekko pikantne za sprawą dodatku czosnku i ostrej papryki. Podałam je z chlebkiem bazlama, dipem z cukinią, sałatką pasterską oraz ayranem. Przepis na kofty z kurczaka przygotowałam w ramach trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni

Kofty z kurczaka z natką

KOFTY Z KURCZAKA
(TURCJA)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 350 g piersi z kurczaka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • 1 większy ząbek czosnku lub 2 średnie
  • 1 białko jajka
  • 1/3 ostrej papryki w proszku 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce. Natkę i koperek drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Do mięsa dodajemy zieleninę, cebulę, czosnek, białko, ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy dłonią. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią i przestaną być surowe w środki. Kofty podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja serwowałam je z chlebkami bazlama, taratorem z cukiniisałatką pasterksą oraz ayranem. 


Kofty drobiowe

Kotlety z  kurczaka z natką
Tureckie kofty z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy :

  1. Świetne danie. Już na samą myśl głodnieję
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz w życiu słyszę o koftach. Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa nieznana ale smak tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na inne smaki obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wyglądają, a ponadto można je zrobić z ogólnie dostępnych składników:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie względy religijne nie obejmują więc chętnie zrobię z wieprzowiny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.