środa, 12 sierpnia 2015

Turecka sałatka ziemniaczana

Turecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z ziołami
Turecka sałatka ziemniaczana 
Tym razem przygotowałam dla Was przepis na typową turecką sałatkę ziemniaczaną. Jeśli miałabym powiedzieć z czym kojarzy mi się kuchnia turecka, odpowiedź byłaby prosta - z zieleniną! Turkowie spożywają ogromne ilości natki pietruszki i co jak co, ale z poziomem witaminy C na pewno nie mają problemów. Spora ilość zieleniny to przy okazji także orzeźwiający akcent w potrawie. Turecka sałatka ziemniaczana nie może się oczywiście obyć od zielonych akcentów. Cudownie pachnie świeżymi ziołami i na lato jest wręcz idealna, czy to na drugie śniadanie, czy dodatek do grillowanych mięs. Przepis na turecką sałatkę ziemniaczaną przygotowałam z myślą o akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate

Sałatka ziemniaczana przepis

TURECKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie melasy z granatów)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości. Studzimy. Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki (dowolnie - kostka, plasterki), dodajemy posiekany koperek, natkę, cebulkę ze szczypiorkiem. Sałatkę polewamy oliwą i sokiem z cytryny (lub melasą) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Przed podaniem turecką sałatkę ziemniaczaną warto dodatkowo schłodzić. 

Sałatka ziemniaczana Turcja
Turecka sałatka ziemniaczana 
    Czas przygotowania: 25 minut

    4 komentarze :

    1. prosto, a jednocześnie ziemniaki od razu nabieraja innego smaku :)

      OdpowiedzUsuń
    2. bardzo polubiłam tureckie dania i chyba nawet miałam okazję jeść tam tą sałatkę (to było rok temu.. ;)) w każdym razie, chętnie przyrządzę ją w domu - z pewnością świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw i nie tylko ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Turecka, a wygląda tak swojsko ;) Podoba mi się ten przepis. Dziękuję za Twój wkład w akcję Warzywa psiankowate 2015 :) Zawsze mogę na Ciebie liczyć :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Jestem w niebie. Jeeeeezu, jakie to dobre :D zrobiłam, miałam jeść to o 17, czyli w porze kolejnego posilku, ale było tak dobre, że zjadłam od razu. jutro powtórka tylko w większej ilości :D

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .