poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej

Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej

Melon w szynce przepis
Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej
Kawałki melona zawinięte w plaster szynki dojrzewającej to przystawka zapewne większości z Was doskonale znana. Świetnie sprawdza się szczególnie w cieplejsze dni. A jeśli do słodkiego melona i wyrazistej słonej szynki dorzucimy jeszcze kemowy ser mozzarella i słodko-kwaśną glassę balsamiczną, to otrzymamy przekąskę nie tylko bardzo smaczną, ale i niezwykle elegancką i ładnie prezentującą się na stole. Takie szaszłyki to fajny pomysł na jedną z przystawek podczas spotkania z przyjaciółmi. Pomysł na te fajne szaszłyki znalazłam na blogu The Comfort od Cooking

Melon z szynką przepis

SZASZŁYKI Z MELONA I SZYNKI PARMEŃSKIEJ

Składniki:
  • melon kantalupa
  • szynka parmeńska (lub inna z gatunku długodojrzewających, np. serrano)
  • mini kulki mozzarelli
  • glassa balsamiczna
  • dłuższe ozdobne wykałaczki
Przygotowanie:

Melona obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w grubszą kostkę (możecie też wycinać kulki łyżeczką do melona, mój owoc był stosunkowo mały, dlatego wygodniej było mi pokroić go w kostkę). Na wykałaczki nadziewamy plaster długodojrzewającej szynki, kolejno kulkę mozzarelli i kawałek melona. Szaszłyki układamy na talerzu, serwujemy z dodatkiem glassy balsamicznej.

Melon w szynce parmeńskiej
Szaszłyki z melona i szynki parmeńskiej

Melon kantalupa jak wygląda
Melon kantalupa 

Melon w szynce przystawka


Czas przygotowania: 10 minut.

1 komentarz :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.