czwartek, 6 sierpnia 2015

Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki

Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki

Surówka z małosolnych do obiadu
Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki
Surówka z ogórków małosolnych to jeden z moich ulubionych obiadowych dodatków, który przygotowuję stosunkowo często w okresie letnim. Jak Wam kiedyś wspominałam, za ogórkami kiszonymi nie przepadam, jednak małosolne kocham miłością wielką. Robię z nich jeszcze jedną fajną surówkę z dodatkiem kiszonej kapusty, być może uda mi się pokazać Wam ją jeszcze w sierpniu. A wypadałoby, biorąc pod uwagę to, że kilka dni temu pierwszy raz ukisiłam sobie kilogram młodej kapusty. Wyszła pyszna! Jeśli jesteście zainteresowani, to podzielę się z Wami przepisem na nią. A dziś zapraszam na prostą surówkę. 


Surówka z ogórków małosolnych przepis

SURÓWKA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH

Składniki:

  • 4 duże ogórki małosolne
  • 1 większa młoda cebula ze szczypiorem
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego tłoczonego na zimno
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Ogórki kroimy w plastry. Cebulkę kroimy na cztery części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Szczypior drobno kroimy. W miseczce umieszczamy ogórki, cebulę, szczypior, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy olejem. Do surówki można dodać niewielką ilość cukru do smaku (ja zazwyczaj do małosolnych nie dodaję).


Surówka z małosolnych przepis
Surówka z ogórków małosolnych i młodej cebulki

Czas przygotowania: 5 minut.

8 komentarzy :

  1. Też taką robię i dodaję kukurydzę konserwową i czerwoną cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś podobną, także z dodatkiem kukurydzy, zrobiłam z mamą do niedzielnego obiadu. było to chyba z rok temu, było to takie wyjście awaryjne :) dziękuję za przypomnienie! zwłaszcza, że sezon na małosolne w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę przepis na młodą kiszoną;)tą surówkę też zrobię. ale najpierw 1szy raz małosolne..dzięki za przepisy:)Tyle od Ciebie gotuję..;) Zawsze jakiś pomysł podrzucisz, jak pomysły się kończą. A to przecież tyle pracy przy tym, żeby sie z nami tym podzielić.uczysz nas.mnie napewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An, dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że moje przepisy są przydatne i coraz więcej osób z nich korzysta :) Przepis na kapustę kiszoną pojawi się na blogu jutro wieczorem.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.