poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Smażony bakłażan w sosie jogurtowym

Smażony bakłażan w sosie jogurtowym

Plastry bakłażana w sosie jogurtowym
Smażony bakłażan z sosem jogurtowym 
Smażone plastry bakłażana to smaczna letnia przystawka popularna w Turcji. Prosta i dość szybka w przygotowaniu. Nie jest zbyt dietetyczna, ponieważ do smażenia bakłażana należy użyć większej ilości oleju, aniżeli zazwyczaj. W przeciwnym razie może w efekcie końcowym być lekko gąbczasty. Tak przygotowane plastry bakłażana podaje się z sosem jogurtowym wzbogaconym o dodatek czosnku i tureckiej papryki w płatkach. Oczywiście sosy mogą być różne. Często do plastrów oberżyny podaje się np. sos pomidorowy lub zarówno jogurtowy, jak i wspomniany na bazie pomidorów. Przepis przygotowałam w ramach akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate


Plastry bakłażana smażone z sosem

BAKŁAŻAN SMAŻONY W SOSIE JOGURTOWYM
(TURCJA)

Składniki:

Przygotowanie:

Odcinamy końce od bakłażanów i wyrzucamy. Warzywa kroimy w plastry, oprószamy je solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie bakłażany myjemy z nadmiaru soli pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy plastry bakłażana po kilka minut z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. 

Przygotowujemy sos jogurtowy: jogurt łączymy z sokiem z cytryny. Czosnek rozcieramy na pastę w moździerzu. Do jogurtu dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Plastry bakłażana polewamy sosem jogurtowym i posypujemy płatkami pikantnej papryki. Podajemy jako przystawkę. 


Smażony bakłażan w sosie jogurtowym

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. Mniaam :) Uwielbiam takiego bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję go przygotować na parze, bo wyrzuty sumienia mnie łapią przy wlewaniu wiadra oleju na patelnię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na parze nie wyjdzie Ci z tego niestety nic smacznego. Już lepiej posmarować plastry delikatnie oliwą przy pomocy pędzelka silikonowego lub rozpylacza do oliwy i ułożyć na patelni do grillowania, ewentualnie upiec w piekarniku. A na patelnię wiadra oleju wylewać nie trzeba ;) wystarczy 1-2 łyżki.

      Usuń
    2. 1-2 łyżki to jest "większa ilość oleju niż zazwyczaj"? Masz jakąś specjalną patelnię do smażenia beztłuszczowego?

      Usuń
    3. Odmierz sobie 2 łyżki oleju i wylej na dno chyba najpopularniejszej patelni o średnicy 24 cm. Tego tłuszczu będzie sporo, a smażąc dajmy na to kotleta bez panierki czy placki nie musisz kąpać jedzenia w tłuszczu. Choć wiele zależy tu od samej patelni i oczywiście produktu, jaki poddajesz obróbce. Np. gdy smażę wspomniane placki, wylewam na patelnię łyżeczkę oleju i to spokojnie wystarcza mi na usmażenie kilkunastu placuszków. Z kolei na patelni mojej Mamy (nowa patelnia dość znanej formy), gdy smażyłam pankejki, musiałam co chwila dolewać oleju, bo wszystko mi przywierało. Ja obecnie używam patelni firmy Woll (mam niską i wysoką do gulaszy) i bardzo sobie je chwalę. Od wielu lat mam jeszcze świetną żeliwną patelnię grillową firmy bodajże Bodum (niestety nie wiem, czy można ją jeszcze kupić w Polsce). Minus zarówno Woll, jak i tej Bodum to dość wysoka cena, bo każda z patelni kosztowała około 400 zł.

      Usuń
    4. No to ja nie mam takich luksusów. Oleju leję generalnie zawsze za dużo:/

      Od początku lata moimi obiadami domowymi są głównie warzywa gotowane na parze + jakiś zapychacz (dzisiaj pęczak). Ten bakłażan smażony zapewne wyszedł by lepszy, ale z cukinią, pęczakiem i sosem czosnkowym wciągnęliśmy ze smakiem. Czyli w sumie niewiele wspólnego to miało z Twoim postem, ale pomysł mi podsunęłaś dobry ;p

      Usuń
  3. Pyszna przystawka, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tak przygotowanego bakłażana;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, uwielbiam bakłażana w tej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bakłażan w połączeniu z jogurtem to naprawdę dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.