piątek, 14 sierpnia 2015

Şiş Tavuk, czyli szaszłyki z kurczaka po turecku

Şiş Tavuk, czyli szaszłyki z kurczaka po turecku

Szaszłyki z kurczaka po turecku
Şiş Tavuk, czyli szaszłyki z kurczaka po turecku 
Şiş Tavuk to w języku tureckim nic innego, jak szaszłyki z kurczaka. Przygotowuje się je na różne sposoby i zapewne każda turecka gospodyni ma na nie swój sprawdzony przepis. Dość często do marynaty dodaje się jogurt lub mleko i właśnie na taką wersję szaszłyków się zdecydowałam. Myślę, że ten przepis przyda Wam się szczególnie teraz w okresie wakacyjnym, gdy zapewne część z Was spędza weekendy na grillowaniu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie szaszłyki przygotować sobie również zimą, wykorzystując do tego celu patelnię grillową lub grill elektryczny. 

W Turcji takie szaszłyki dość często podaje się z dodatkiem pilawu na bazie ryżu lub bulguru, jogurtem oraz warzywami. Myślę, że równie fajnie sprawdzi się tu turecka sałatka ziemniaczana, która dość dobrze wpisuje się w grillowy klimat. Oczywiście nie może zabraknąć tu świeżych warzyw, czy to w postaci sałatek, czy grillowanych razem z mięsem. 

Przepis na Şiş Tavuk bierze udział w akcji Turcja od kuchni

Turecki kebab z kurczaka

SZASZŁYKI Z KURCZAKA PO TURECKU

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka (około 350 g)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki pikantnej papryki tureckiej w płatkach 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie
Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce umieszczamy jogurt, koncentrat, drobno posiekany czosnek, oregano, płatki papryki, słodką paprykę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 12-24 godziny. 

Przed grillowaniem należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut. Mięso wyjmujemy z marynaty, nabijamy na patyczki. Możecie do szaszłyków dodać ulubione warzywa, np. kawałki papryki, pieczarki, cebulkę. Szaszłyki z kurczaka grillujemy z obu stron do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku. Podajemy z dodatkiem świeżych warzyw w formie sałatek lub również grillowanych. W Turcji do takich drobiowych kebabów często podaje się pilaw na bazie bulguru lub ryżu, jogurt naturalny i właśnie sporą ilość warzyw. Ja zdecydowałam się na pilaw z bulgurem i cukinią, sałatkę z pomidorów oraz sałatkę z ogórków z miętą i jogurtem

Drobiowe kebaby po turecku

Tureckie szaszłyki drobiowe

Czas przygotowania (bez marynowania): 25 minut.

16 komentarzy :

  1. Mmm.. Mam smaka na tureckiego kurczaka ^^
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szaszłyki ;) szczególnie z tak aromatycznym mięskiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdjęcia :) I bardzo apetyczne te dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, tylko nie wiem po co 3 razy to samo zdjęcie, nie lepiej wrzucić kolejne etapy przygotowywania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ mam taki a nie inny zamysł bloga. Taka forma wizualizacji odpowiada mi i nie zostało tu trzykrotnie użyte to samo zdjęcie, jak stwierdziłeś/łaś. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Chciałabym wykorzystać ten przepis na urodzinach córki, gdzie mogę kupić turecką paprykę w płatkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukaj w sklepach z przyprawami na wagę lub w sieci. Ja zamawiam ją co jakiś czas w większych ilościach w sklepie internetowym Skworcu. Ewentualnie w tym przepisie możesz ją podmienić na ostrą sproszkowaną paprykę w ilości około 1/4-1/3 łyżeczki.

      Usuń
  6. Wszystko wygląda pyszne. Talerz też skradł moje serce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis:) czy takie szaszłyki można przygotować również w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Będą się piekły przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Najlepiej ułożyć je na metalowym ruszcie.

      Usuń
  8. O tak. Jadłam takie oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na obiad :) Tylko... czemu ma służyć to moczenie patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moczenie patyczków zapobiega ich przypalaniu się.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.