czwartek, 27 sierpnia 2015

Sałatka z patisona na zimę

Sałatka z patisona na zimę

Przetwory z patisona
Sałatka z patisona na zimę

Bardzo lubię smak patisonów, zarówno świeżych, duszonych w sosie pomidorowych, jak i tych marynowanych. Gdy jakiś czas temu wypatrzyłam w Tesco te śliczne żółte statki ufo, od razu zapakowałam sporą porcję do koszyka. Przygotowałam z nich fajną sałatkę, która zimą będzie świetnym dodatkiem do obiadów. Mariaż kolorystyczny żółci i czerwieni niezwykle cieszy oko, a sam smak sałatki podniebienie.

W smaku jest lekko pikantna za sprawą dodatku chili i czosnku. Oczywiście możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Serdecznie Wam polecam przygotowanie sałatki z patisona,  jeśli uda się Wam trafić na ładne i nieprzerośnięte okazy. 

Sałatkę z patisona przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate


Patison przepisy


SAŁATKA Z PATISONA NA ZIMĘ

Składniki (na około 6 słoiczków po 300 ml):
  • 1 kg niedużych patisonów
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 1-2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Patisony siekamy w cienkie plasterki. Moje okazy nie były aż takie malutkie, dlatego najpierw przekroiłam je w poprzek na pół i dopiero później siekałam w plasterki. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w podłużne cienkie paseczki. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy w plasterki lub kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku lub misce, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-16 godzin. 

Warzywa przekładamy na sito i odcedzamy. Soki, które zostały puszczone przez warzywa nie będą nam potrzebne. Przygotowujemy czyste, wcześniej wyparzone słoiki i nakrętki. Do każdego słoika wsypujemy po 1/3 łyżeczki gorczycy, 1 kulce ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu. Warzywa przekładamy do słoików i dociskamy. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier musi się rozpuścić) i wrzącą marynatę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody, następnie wyciągamy słoiki, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczkę kuchenną. Słoiki z sałatką przykrywamy drugą ściereczką. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i przenosimy do spiżarki. Sałatkę z patisona podajemy jako dodatek do dań obiadowych.


Wypróbuj inne przepisy na sałatki na zimę:

 Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii
 Sałatka warzywna na zimę
Sałatka wielowarzywna
 Sałatka z ogórków i papryki
Sałatka z ogórków i papryki

Sałatka z patisonem

Pikle z patisona, sałatka z patisona, patison sałatka
Sałatka z patisona na zimę

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 50 minut.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam patisony, pewnie nieźle smakują w takiej sałatce ^^
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tą sałatką. Ostatnio miałam okazję jeść takie małe żółte konserwowe patisony i bardzo smakowały mi i mojemu mężowi. A z papryką i chilli muszą smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka zapewne dobra tylko na końcu widać że opis skopiowany od sałatki z cukini;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Bo to tak czasem jest, że myśli się o jednym, a pisze co innego ;)

      Usuń

    3. a obierać trzeba ze skórki czy nie koniecznie?


      Usuń
    4. Duże okazy tak, przy mniejszych nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  4. Uwielbiam te małe żółte patisonki. Świetna sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis dobry a sałatka smaczniejsza ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.