piątek, 14 sierpnia 2015

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinią na zimę
Sałatka z cukinii na zimę  
Nie byłabym sobą, gdybym jak co roku nie przygotowała kilku nowych przepisów na wytrawne przetwory. Zaczynamy od prostej i niezwykle smacznej sałatki z cukinii. Obecnie to popularne w naszym kraju warzywo jest dość tanie, warto więc pokusić się o zrobienie kilku przetworów na jego bazie. Przy tej sałatce najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warzyw. Później już idzie z górki, bo pozostaje nam nałożenie sałatki do słoików, zalanie zalewą i niezbyt długa pasteryzacja. Z podanej porcji otrzymacie około 8 słoiczków sałatki z cukinii po +/- 330 ml każdy.

W smaku sałatka jest słodko-kwaśna. Jeśli wolicie wyraźnie słodkie sałatki, wówczas zwiększcie ilość cukru w przepisie do 3/4 szklanki.  Możecie wzbogacić ją o dodatek posiekanych papryczek chili, jeśli lubicie pikantne przetwory lub dodać do warzyw koperek. Obie wersje są pyszne. Zimą sałatka z cukinii będzie smacznym dodatkiem do obiadów a także hot dogów.

Przepis na sałatkę z cukinii bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.

Sałatka na zimę z cukinią sprawdzony przepis

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ

Składniki (na około 8 słoików po 330 ml):
  • 2 kg cukinii
  • 250 g cebuli (2 duże)
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g marchewki (2 duże)
  • 3 łyżki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili (bez pestek), posiekanych (opcjonalnie)
  • posiekany koperek (opcjonalnie), ewentualnie posiekana nać pietruszki 
  • zalewa: 1,5 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, pół szklanki cukru (lub 3/4 jeśli lubisz dość słodkie sałatki), 4 łyżki oleju
  • dodatkowo: 3 łyżeczki gorczycy, 4 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki z cukinii najlepiej rozpocząć na około 6-8 godzin przez planowanym nakładaniem jej do słoików (jeśli będziecie ją pakować do słoików w godzinach porannych, najlepiej pracę rozpocząć wieczorem dzień przed). Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy końcówki od cukinii i wyrzucamy. Najlepiej wybrać niezbyt duże i nieprzerośnięte cukinie o delikatnej skórce. Cukinie kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w dużej misce lub garnku. Jeśli cukinie są grubsze, można je przekroić najpierw wzdłuż na pół lub na 4 części i dopiero wtedy siekać w plasterki. Unikamy jednak okazów przerośniętych z gąbczastym środkiem i dużymi pestkami. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Papryki oczyszczamy, kroimy w cienkie podłużne paseczki. Marchewki obieramy, odcinamy i wyrzucamy końce, warzywo trzemy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę. Czosnek drobno siekamy, dokładamy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Kolejno warzywa zasypujemy solą i ponownie dokładnie mieszamy. Warzywa odstawiamy na około 6-8 godzin, aż puszczą sok (można je pozostawić troszkę dłużej na całą noc).

Sałatka z cukinią do słoików
Warzywa na sałatkę z cukinii po 8 godzinach od zasypania solą

Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki (wcześniej umyte, przelane wrzątkiem łącznie z zakrętkami i wytarte do sucha). Najlepiej sprawdzają się tu słoiki średniej wielkości o pojemności około 330 ml do 500 ml. Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, 1 ziarno ziela angielskiego, 1-2 kuleczki pieprzu, kawałek listka laurowego. Sałatkę przekładamy na durszlak i odcedzamy z powstałego soku (sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny). Kolejno nakładamy sałatkę do słoików, lekko ją upychając. Jeśli chcecie otrzymać pikantniejszą wersję sałatki, wymieszajcie ją z posiekanym chili. Do sałatki na tym etapie można dodać także posiekany koperek (ja dzielę ją na pół po odcedzeniu i do jednej części dodaję chili a do drugiej koperek). 

Przygotowujemy zalewę do sałatki z cukinii: w garnku umieszczamy wodę, ocet, olej, cukier. Całość zagotowujemy (do rozpuszczenia cukru). Przy pomocy chochelki nalewamy zalewę do słoików. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut w kąpieli wodnej od zagotowania wody. Po pasteryzacji mocno dokręcamy słoiki, stawiamy je na ręczniku kuchennym do góry dnem, przykrywamy drugim ręczniczkiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe przetwory przenosimy do spiżarki. Sałatka z cukinii do smaczny dodatek do obiadu. Fajnie sprawdza się również jako sałatka do hot dogów.


Czas przygotowania: 50 minut.

20 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie sałatki z cukinią, chyba wyprobuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta sałatka. Bardzo lubię cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sałatki tego typu :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie do zrobienia:) W Twoich ogórkach konserwowych się zakochałam, więc i pewnie to będzie wielka miłość:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że w tym roku były problemy z uprawą cukinii (z powodu suszy roślina "uśmiercała" niektóre owoce) i nie ma jej za dużo na działce u teściowej. Przepis wygląda bardzo zachęcająco, więc zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam jakiś miesiąc temu i ostatnio wypróbowałam do hod-dogów Rewelacja !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. co zamiast cukru?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam w sobotę, dzisiaj sprobowalam... I juz wiem, że zrobię jeszcze.
    Jest delikatna i bardzo smaczna. Pozdrawiam i dziękuję za przepis😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodam tylko, że dziś rozdalam kilka przepisow😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię bardzo podobną z ogórków zielonych,w tym roku spróbuję zrobić tą, 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym wydrukować sobie ten przepis, bo tak jest dużo wygodniej, ale nie da się go skopiować. Można coś na to zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prawej strony pod przepisem znajduje się przycisk do drukowania (print). Można w nim dowolnie usuwać elementy, których nie chcemy drukować.

      Usuń
    2. Witam a te przepisy wszystkie to sa Pani,jest pokazany email ale nie ma mozliwosci napisania.

      Usuń
    3. 90-95 % przepisów znajdujących się na blogu jest mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej, zawsze podaję link do źródła lub tytuł i autora książki, z której korzystałam.

      Usuń
  12. Salatka pycha ciągle mam wrażenie,ze zrobiłam jej za mało .

    OdpowiedzUsuń
  13. Po zagotowaniu zalewy pozostawić ją do ostygnięcia czy zalewać gorącą? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagotowujemy i od razu zalewamy warzywa. W przepisie nie ma mowy o studzeniu zalewy.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.