piątek, 21 sierpnia 2015

Sałatka pasterska

Sałatka pasterska

Sałatka pasterska przepis
Sałatka pasterska
Rano podrzuciłam Wam przepis na przyprawę do grilla, teraz pora na sałatkę, którą możecie podać do grillowanego mięsa. To çoban salatası, czyli sałatka pasterska. Jest to jedna z najpopularniejszych sałatek tureckich. Bazą do jej przygotowania są pomidory, ogórki i papryka. Lekko pikantnego smaku nadaje jej posiekana w piórka cebula. Oczywiście nie mogło tu też zabraknąć tak często używanej w kuchni tureckiej natki pietruszki. Sałatkę paserską polewa się oliwą i sokiem z cytryny lub bardzo smaczną melasą z granatów. To idealna letnia przystawka. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Przepis na sałatkę pasterską przygotowałam w ramach akcji Warzywa Psiankowate i Turcja od kuchni
Turecka sałatka pasterska

SAŁATKA PASTERSKA 
(TURCJA)

Składniki:
  • 2 pomidory
  • pół zielonego ogórka
  • 1 papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)
  • pół niedużej cukrowej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny lub melasa z granatów
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Pomidory, obranego ogórka i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy natkę pietruszki, polewamy oliwą, sokiem z cytryny lub melasą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Sałatkę pasterską podajemy od razu po przygotowaniu. 

Sałatka coban przepis

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze :

  1. Koniecznie do zrobienia .... koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste sałatki z sezonowych warzyw są najlepsze. Dziękuję za dodanie jej do akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.