środa, 26 sierpnia 2015

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Ryż z cukinią, risotto z cukinią
Risotto z cukinią
Tematem naszego wspólnego gotowania było risotto z cukinią. Mam dla Was jeszcze cieplutki przepis, bo dosłownie kilkadziesiąt minut temu Połówek zmył naczynia po tym daniu. Całość wyszła w lekkim i wiosennym klimacie. Smak cukinii dopełniają cytrynowe aromaty, koperek i słodki groszek. Muszę przyznać, że efekt końcowy jest naprawdę wart odtworzenia. Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie do Ani i Karoliny, by zobaczyć ich wersję tej włoskiej potrawy. 

Ryż z cukinią przepis

RISOTTO Z CUKINIĄ 
(WŁOCHY)

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średniej wielkości cukinia (około 300-400 g)
  • 200 g ryżu do risotto (np. arborio, ja użyłam vialoene nano)
  • 1/3 lampki białego wytrawnego wina
  • około 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego 
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżki tartego grana padano, pecorino lub parmezanu plus tarty ser do posypania potrawy na talerzu
Przygotowanie:

Groszek zalewamy wrzątkiem, po 3-4 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Selera obieramy z włókien, siekamy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i selera, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy wino, odparowujemy. Dolewamy chochelkę ciepłego bulionu i otartą skórkę z cytryny, gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą szpatułką do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego bulionu. Po około 15-20 minutach risotto powinno być gotowe. Pamiętajcie, że ryż ma pozostać al dente, czyli na ząb. Nie może być rozgotowany.

Pod koniec gotowania dorzucamy groszek, koperek, dymkę, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy masło, tarty ser, mieszamy. Risotto nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy. 

Polecam Ci inne przepisy na risotto:

 Risotto z pieczarkami przepis
Risotto z pieczarkami
Risotto z gorgonzolą
Risotto z gorgonzolą
 Risottoz selerem i groszkiem
Risotto z selerem i groszkiem

Cukinia risotto przepis

Zielone risotto
Risotto z cukinią

Czas przygotowania: 30 minut.


12 komentarzy :

  1. Świetne dodatki. Groszek na pewno tutaj pasuje. Dzięki za kolejny wspaniały temat do wspólnego gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię risotto z cukinia , dodaję jeszcze jarmuż, pyszne i pięknie wygląda. A wczoraj było z dynią i jarmużem. Polecam, naprawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę mi brakuje tej charakterystycznej dla risotto kleistości na zdjęciu (no i ryżu w liście składników ;P )...ale ponieważ wszystkie dotychczas wypróbowane twoje przepisy okazały się sukcesem to i tym razem ci zawierzę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oszczędność na serze i maśle na połówkowej redukcji dała swoje (Połówek już na 2200 kcal), jeśli chodzi o konsystencję (czujne oko ;) A co do braków w składnikach to dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozwolę się usprawiedliwić, bo od niespełna dwóch godzin siedzę z ręką całą w panthenolu. Rezultat wylania na dłoń ketchupu w temperaturze 130 stopni. Mam nadzieję, że jutro będę miała jeszcze choć troszkę skóry na tej dłoni. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. pyszne, delikatne w smaku risotto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zajrzalam na dwa pozostale blogi i risotto Shinju zdecydowanie najbardziej przypomina risotto. Na twoim zdjeciu jest malo kleiste, wyglada raczej jak salatka albo ryz sauté. Mam nadzieje ze z dlonia wszytko w porzadku, W kuchni nie ma zartow, trzeba sie pilnowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Koniecznie do wypróbowania :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko!!! Jakie to pyszne. Zrobiłam i żałowałam że tylko jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.