niedziela, 2 sierpnia 2015

Plastry cukinii zapiekane z serem

Plastry cukinii zapiekane z serem

Plastry cukinii zapiekane z serem 
Tematem naszego kolejnego gotowania w ramach trzy po trzy były: cukinia, pomidory i ser. Postawiłam na banalnie prostą przystawkę, czyli zapiekane krążki cukinii. Przygotujecie je w kilkanaście minut, a uwierzcie mi na słowo, że warto, dlatego od razu zróbcie większą porcję. Połówek, który za cukinią bardzo nie przepada, był pozytywnie zaskoczony efektem końcowym i nawet stwierdził, że kolejnym razem przygotujemy takie krążki z dużo większej ilości cukinii.

Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkały się dziś Emilia oraz Shinju. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co dobrego przygotowały.


PLASTRY CUKINII ZAPIEKANE Z SEREM

Składniki:
  • 1 większa cukinia (najlepiej z małą ilością pestek)
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • ulubiony sos pomidorowy, np. taki jak do domowej pizzy
  • suszone oregano ser mozzarella
Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, grillujemy plastry cukinii po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie. Plastry cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy sosem, każdy plasterek delikatnie oprószamy oregano i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 3-5 minut, aż ser się rozpuści. 




Plastry cukinii zapiekane z serem 


4 komentarze :

  1. Robiłam już tego typu cukinie. Zgadzam się, że to doskonała przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, pyszne - cóż więcej trzeba?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zamiast sosu kładę suszone pomidory i ser mozzarella. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.