wtorek, 18 sierpnia 2015

Pilaw z bulguru z cukinią

Pilaw z bulguru z cukinią

Turecki pilaw przepis
Pilaw z bulguru z cukinią 
Na blogu prezentowałam Wam już kilka przepisów na pilaw. Czym jest pilaw? To przygotowane na patelni danie na bazie ryżu lub innych ziaren. Najczęściej gotuje się go właśnie ze wspomnianego ryżu, choć w Turcji równie popularne są wersje z użyciem bardzo lubianego tam bulguru. Taki też pilaw mam dla Was dzisiaj.

Chciałam, aby mój pilaw pozostał daniem lekkim i sezonowym, dlatego wzbogaciłam go o sporą ilość zieleniny oraz cukinię, na którą sezon aktualnie trwa. W Turcji do pilawu podaje się najczęściej jogurt naturalny. Taki pilaw może stanowić samodzielne danie lub smaczny dodatek do mięs. Ja ostatnio podawałam go do szaszłyków z kurczaka. Przepis powstał w ramach trwającej właśnie akcji Turcja od kuchni.

Pilaw z bulguru przepis

PILAW Z BULGURU Z CUKINIĄ 
(TURCJA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka kaszy bulgur (około 200 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia (około 250-300 g), nieprzerośnięta, o miękkiej skórce
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Odciskamy końce cukinii i wyrzucamy. Warzywo kroimy w kostkę. Jeśli ma sporą ilość pestek, należy je wcześniej wyciąć. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cukinię, przesmażamy przez 2-3 minuty. Wsypujemy bulgur, przesmażamy. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy oregano i słodką paprykę. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu bez mieszania przez około 10-15 minut, aż bulgur wchłonie całą wodę. Zdejmujemy patelnię z ognia, zostawiamy na jeszcze 3-4 minuty pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany szczypiorek, natkę, koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych warzyw. Ja pilaw z bulguru i cukinii serwowałam do sis tavuk, czyli szaszłyków z kurczaka po turecku

Uwagi:

- jeśli masz w lodówce gotowy wywar warzywny, możesz użyć go w tym przepisie zamiast wody


Polecam Ci inne przepisy na pilaw:

Pilaw z botwinką
Pilaw z botwinką
 Pilaw z cukinią i szpinakiem
Pilaw z cukinią i szpinakiem
Pilaw z marchewką i groszkiem
Pilaw z marchewką i groszkiem

Turecki pilaw z kaszy bulgur

Pilaw z bulguru
Pilaw z bulguru z cukinią 
Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy :

  1. Uwielbiam bulgur i pilaw! A połączenie go z cukinią brzmi cudnie. Przepis koniecznie muszę w najbliższym czasie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Twoje lekkie kaszowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kaszę bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany... Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.