wtorek, 4 sierpnia 2015

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście przepis
Parówki w cieście francuskim 
Parówki w cieście francuskim to chyba najprostsza z możliwych przystawek, banalna w przygotowaniu, niekomplikowana i co najważniejsze smaczna. Nie jest to potrawa ani wyszukana, ani zdrowa, jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na zjedzenie jej. Połówek kupuje parówki dość rzadko, raptem 2-3 razy do roku, i za każdym razem wybiera te, które prezentują się najlepiej pod względem składowym. Tym razem trafił na bardzo przyzwoite małe parówki bez polepszaczy, konserwantów i co ważne z 93 % mięsa z szynki w składzie. Zamiast parówek możecie do tego przepisu wykorzystać cienkie kiełbaski frankfurterki, pokrojone w mniejsze kawałki.

Parówki w cieście francuskim

 PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
  • schłodzone opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g malutkich parówek 
  • 1 jajko
  • ulubione ziarna do posypania, np. sezam, czarnuszka, kminek
  • do podania: ketchup, pikana musztarda
Przygotowanie:

Z parówek zdejmujemy foliowe osłonki (jeśli je posiadają). Płat ciasta kroimy w paski o grubości około 1 cm. Każdy pasek owijamy wokół parówki. Parówki w cieście kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja wybrałam czarny sezam, który akurat miałam pod ręką. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Parówki w cieście francuskim podajemy z dodatkiem ketchupu i musztardy. Najlepiej serwować je w towarzystwie kufla z zimnym piwem.


Uwagi:

- Zamiast parówek można wykorzystać w tym przepisie pokrojone w mniejsze kawałki kiełbaski frankfurterki 

Parówki w cieście przepis

Parówki pieczone w cieście
Parówki w cieście francuskim 


Czas przygotowania: 25 minut.

3 komentarze :

  1. Gdy jadłam jeszcze mięso, bardzo często robiłam takie parówki na imprezy, dodając do środka jeszcze żółtego sera. Bardzo prosto się je robi a były hitem każdego przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super wyglądają :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję jeszcze suszonego pomidora do środka, polecam spróbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.