czwartek, 27 sierpnia 2015

Ogórki z chili do słoików

Ogórki z chili do słoików

Pikantne ogórki, ogórki z chili
Ogórki z chili do słoików
Ogórki w zalewie chili to pyszna przekąska w sam raz dla osób lubiących wyraziste i pikantne smaki. Moja Mama robi je troszkę inaczej, ponieważ dodaje bardzo dużą ilość cukru. Ja metodą prób i błędów wypracowałam swój przepis, mniej słodki i moim zdaniem równie pyszny. Takie ogórki chili świetnie sprawdzają się jako zakąska na spotkaniach z przyjaciółmi.

Wprawdzie sezon na ogórki powolutku się kończy, ale być może niektórzy z Was skorzystają jeszcze z przepisu. Nawet jeśli nie w tym roku, to w kolejnych latach. 

Ogórki cayenne

OGÓRKI Z CHILI 

Składniki (na 8 słoików po 300 ml):
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki octu 10 %
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki chili w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na cztery części. Umieszczamy je w dużym ganku lub misce. Przygotowujemy zalewę do ogórków: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, chili, olej i sól. Zagotowujemy do rozpuszczenia cukru i soli. Ciepłą zalewę wylewamy na ogórki. Dodajemy obrane i posiekane w plasterki ząbki czosnku, mieszamy. Ogórki odstawiamy na 2-3 godziny. 

Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Zalewę z ogórków odlewamy do garnka. Ogórki układamy dość ciasno w słoikach (pamiętajcie, by do słoików włożyć także czosnek). Zalewę zagotowujemy, zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy do zagotowania wody w garnku. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i stawiamy do góry dnem. Słoiki z ogórkami przykrywami czystym ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ogórki z chili przenosimy do spiżarki. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do kanapek, mięs.

Wypróbuj inne przepisy na przetwory z ogórków:

Najlepsze ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe
 Sałatka z ogórków na zimę
Sałatka z ogórków i papryki
 Ogórki małosolne przepis
Ogórki małosolne


Ogórki z chili na zimę

Pikantne ogórki na zimę
Ogórki z chili do słoików

Czas przygotowania: 3 godziny.

8 komentarzy :

  1. kocham wszystko na ostro :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chili fajnie podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły genialne :D mąż wcinał z wielkim apetytem ;) Dla siebie zrobiłam ciut mniej pikantne i wyszły w sam raz idealne dla mnie :D Genialny przepis :D Na pewno wypróbuje wszystkie 3 przepiski na ogóraski z twojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zarówno przepis na ogórki klasyczne, jak i korniszony z chili.

      Usuń
  4. Zrobiłam 5 słoików. Ale został już tylko 1 bo mąż mi się do nich dorwał :d
    Dziś robię powtórkę, ale zwiększoną ilościowo, hehe ;)
    Są genialne, u mnie tylko trochę bardziej pikantne ;) Dziękuje, że dzielisz się przepisami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też zazwyczaj Połówek opróżnia większość słoików, nim skończy się sezon na ogórki ;) Koniecznie wypróbuj jeszcze mini korniszony z chili. Są pikantne i mega chrupiące.

      Usuń
    2. Te pewnie też wypróbuję, następnym razem ;) Mam nadzieje, że jakiś słoiczek doczeka się u mnie zimy :D

      Usuń
  5. Wczoraj robilam znow cukinie czili. Kolejne wiadro czeka. Ale wlasnie wrocilam z ogrodka i mam kolejne ze 2 kg ogorkow, wiec robie te. A, i zebralam pierwsze dojrzale chili, pepperoncino. Sprobuje ze swiezym w plasterkach, zobaczymy. No i zdjecia sa piekne. Dzieki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.