piątek, 28 sierpnia 2015

Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)

Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)

Buraki w plastrach do słoików
Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)

Marynowane buraczki to pyszny dodatek do sałatek i śledzi. Wykorzystuję je przede wszystkim zimą, głównie w okresie świątecznym. Przygotowanie takich buraczków jest bardzo proste i niezbyt pracochłonne. Najwięcej czasu zajmuje samo gotowanie lub pieczenie buraków. Nie musicie tego jednak robić w ten sam dzień. Z powodzeniem buraki możecie przygotować dzień przed planowanym nakładaniem ich do słoików. Serdecznie polecam Wam ten przepis. Zimą takie buraczki są niezastąpione.

Marynowane buraki na zimę

Marynata do buraków na zimę

MARYNOWANE BURACZKI W PLASTRACH NA ZIMĘ

Składniki (na około 5 słoików +/- 330 ml):
  • 1 kg buraków (waga przed obraniem i ugotowaniem)
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu 10 %
  • 1/3 szklanki cukru (lub pół szklanki cukru, jeśli chcecie otrzymać dość słodkie buraki)
  • 2 łyżeczki soli
  • gorczyca biała
Przygotowanie:

Do tego przepisu najlepiej wybrać nieduże buraczki. Buraki myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Najlepiej zostawić je al dente, czyli na ząb. Jeśli macie ochotę, możecie przygotować pieczone buraki. Każdego buraka należy zawinąć szczelnie w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temp. 200 stopni przez kilkadziesiąt minut do miękkości. Stopień wypieczenia buraków sprawdzamy czubkiem ostrego noża.

Ugotowane lub upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki. Pamiętajcie o założeniu rękawiczek kuchennych, sok z buraków mocno brudzi ręce. Skórka z buraków schodzi bardzo łatwo, wystarczy przejechać palcem po burakach. Odcinamy końce buraków i wyrzucamy. Obrane buraki kroimy w plastry o grubości około 7-10 mm (lub grubsze, jak wolicie). Przygotowujemy czyste i suche (wcześniej umyte i wyparzone) słoiki i zakrętki. Do każdego słoiczka wsypujemy niepełne pół łyżeczki nasion gorczycy i układamy plasterki buraków. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i sól. Buraki zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy i odstawiamy na kuchenny ręcznik do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Marynowane buraczki przenosimy do spiżarki.

Jak wykorzystać marynowane buraki w plastrach? To fajny dodatek do sałatek (szczególnie tych z dodatkiem wyrazistego w smaku sera, np. fety, sera koziego czy gorgonzola oraz orzechów) a także śledzi. Plasterki buraków to też smaczna przekąska. Zimą dość często dokładam je do bento. Zalewę z buraków można wykorzystać do barwienia ryżu na różowo.

Przepisy z marynowanymi buraczkami:

Sałatka  zburaków i fety
Sałatka z  buraków
i fety
 śledzie z buraczkami
Sałatka śledziowa
z burakami
 Fińska sałatka z burakiem
Fińska sałatka
świąteczna
 Kotlety z burakami
Burgery z
buraczkami






Buraki w occie na zime
Marynowane buraczki na zimę (w plastrach)

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

13 komentarzy :

  1. Pierwsze zdjęcie jest doskonałe.. podziwiam.
    Przepis oczywiście trafiony w 10. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie buraczki to świetna sprawa. Pychota ^^
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraki to ja zawsze w każdej postaci :) Piękne fotografie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne zdjęcia! a buraczki także takie ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne zdjęcia! nie mogę przestać patrzeć.
    A buraki uwielbiam, w każdej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Węgrzy dodają do buraczkow kminek. Sa przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy surowe buraczki mozna marynować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynować surowych nie ma sensu, bo nie zmiękną. Surowe można kisić.

      Usuń
    2. o dziękuje , bo myslałam ,że mniej pracy będzie ;)))

      Usuń
  8. Anonimowy17 maja, 2016

    po ilu dniach buraczki sa już dobre?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły rewelacyjne, dziękuję za super przepis, prosty a dobry👍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.