niedziela, 30 sierpnia 2015

Lahmacun, turecka pizza

Lahmacun, turecka pizza

Lahmacun przepis


W tym miesiącu pokazywałam Wam już dwa fajne tureckie chlebki. Pierwszy to pide z jajkiem i mięsem, czyli nadziewane flatbready najczęściej formowane na kształt łódeczki. Drugi to jedzona zazwyczaj w porze śniadaniowej bazlama. Oba pyszne i zasługujące na uwagę. Tym razem czas na kolejną sztandarową turecką potrawę, czyli lahmacun. Często określa się go mianem tureckiej pizzy, nic dziwnego, w końcu ten flatbread swoim wyglądem kojarzy się własnie z włoską pizzą. Na cienkim drożdżowym placku znajduje się nadzienie przygotowane ze zmielonego mięsa oraz warzyw. Składników wcześniej się nie przesmaża, podobnie jak w przypadku arabskiej sfeeha. Zresztą, jeśli przyjrzycie się obu przepisom, zauważycie, że są to potrawy bardzo do siebie podobne. To co? Kto z Was zabiera się za pieczenie?

Zajrzyjcie do Mirabelki, Emilii, Zuzi, Sianko, Martynosi oraz Shinju i zobaczcie ich wersję tej tureckiej potrawy. Przepis przygotowałyśmy w ramach akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate

Turecki lahmacun przepis


LAHMACUN, TURECKA PIZZA

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 bułeczkowa lub 750 chlebowa)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
Nadzienie:

  • 250 g wołowiny (u mnie kawałek udźca wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • pół papryczki chili
  • garść natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na lahmacun. Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem. Mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy spienione drożdże, wlewamy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto przez kilka minut, lekko podsypując je mąką. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 

Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i pozbawione pestek chili drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce. Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek. Miąższ siekamy w drobną kostkę lub ścieramy na tartce na dużych oczkach. Oczyszczoną paprykę drobno kroimy. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, natkę, chili, pomidora i paprykę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, wyrabiamy dłonią. Fajnym dodatkiem do nadzienia jest melasa z granatów, dlatego warto wzbogacić je o 1-2 łyżki tego produktu. 

Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Placki układamy na blasze z piekarnika lekko wysypanej mąką, nakładamy na nie nadzienie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut, aż spód ładnie się przypiecze i placek będzie chrupiący. U mnie placki z podanej ilości ciasta nie zmieściły się na 1 blasze, dlatego musiałam rozłożyć pieczenie na dwie tury. Jeśli chcecie możecie do lahmacun przygotować ulubiony dip (obowiązkowo na bazie jogurtu), np. sos czosnkowy

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

7 komentarzy :

  1. Bardzo smaczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no oczywiście, że ja :) cukiniowe risotto zrobione, to kolej na następny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz bardzo żałuję, że nie zrobiłam z Wami. Zatem dołącza do mojej listy "must do".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.