środa, 5 sierpnia 2015

Kurczak w cieście naleśnikowym

Kurczak w cieście naleśnikowym

Kurczak w cieście naleśnikowym przepis
Kurczak w cieście naleśnikowym
Kurczaka w cieście naleśnikowym przygotowuję od czasu do czasu na domówki i zazwyczaj serwuję w towarzystwie jakiegoś fajnego dipu. Plusem tego dania jest to, że fajnie smakuje podane na zimno. Pracy przy nim również jest niewiele - kroimy mięso, mieszamy kilka składników na ciasto, zanurzamy i smażymy. Raz dwa i gotowe. Do tego typu przystawki polecam szczególnie dip miodowo-musztardowy, ewentualnie sos barbecue .

Kurczak w cieście

KURCZAK W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka 
  • pół szklanki mąki pszennej lub pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody lub mleka
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • do podania: ulubiony dip, np. czosnkowy, miodowo-musztardowy

Przygotowanie:

Oczyszczone piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Ja najczęściej kroję je w podłużne paski, ewentualnie używam do tego przepisu polędwiczek z kurczaka. Mięso przyprawiamy do smaku solą. 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w misce przy pomocy trzepaczki łączymy mąkę, sól, pieprz, oregano, wędzoną paprykę, cayenne, jajko i wodę/mleko. Dymki i natkę bardzo drobno siekamy, dodajemy do ciasta. Mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, aż mięso przestanie być surowe w środku, a ciasto ładnie się zrumieni. Usmażone kawałki mięsa podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Ja do kurczaka w cieście naleśnikowym przygotowałam sos miodowo-musztardowy. 


Uwagi:

- Jeśli chcecie, by panierka na kurczaku była grubsza, zmieńcie proporcje mąki do wody/mleka na 2:1. 

- Do ciasta naleśnikowego można wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, mąkę orkiszową lub pszenną razową

Kąski kurczaka w cieście

Ciasto naleśnikowe do panierowania
Kurczak w cieście naleśnikowym

Czas przygotowania: 20 minut.

8 komentarzy :

  1. O rany, nigdy czegoś takiego nie jadłam! A że jestem fanką i naleśników i kurczaka - koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl :) Musze zapamietac ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko pytanie, czy jest sens, bo smakowo wypadnie to o wiele gorzej. Na upartego ten kurczak wyjdzie nawet smażony na małej ilości tłuszczu (około 3 g), o ile masz dobrą patelnię.

      Usuń
  4. Robie czasami i polecam w cieście piwnym.

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zabieram się za przygotowanie ciasta naleśnikowego. coś czuję, że będzie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.