środa, 12 sierpnia 2015

Dip z cukinii

Dip z cukinii

Dip z cukinią
Dip z cukinii

O tureckim taratorze wspomniałam Wam już przy okazji przepisu na tarator z marchewki i tarator ze szpinaku. To rodzaj przystawki w formie gęstego dipu. Można go określić też mianem sałatki, choć zapewne dla większości z Was warzywa podane w takiej formie z sałatką nie mają nic wspólnego. Za to niektórym taki tarator skojarzy się być może z popularnym sosem tzatziki. 

Cukinię do taratora dodaje się nie w formie surowej, a przesmaża ją na patelni. Sam sos na bazie jogurtu doprawia czosnkiem, czasem także ziołami. Ja do taratora dodaję najczęściej świeży koperek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z tym zielonym warzywem. Ponieważ jogurty dostępne w Polsce nie są tak kwaskowate w smaku, jak te tureckie, dip wzbogacam również o niewielką ilość soku z cytryny. 

Z czym podawać dip z cukinii? To fajny dodatek do grillowanych mięs i warzyw, a także pieczywa. Świetnie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Przepis przygotowałam wspólnie z Emilią w ramach jej akcji Turcja od kuchni

Dip cukiniowy

DIP Z CUKINII
(TURCJA)

Składniki:
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (dwie małe cukinie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • około 1 szklanka gęstego greckiego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, smażymy przez około 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Studzimy. Czosnek ucieramy w moździerzu lub drobno siekamy i rozcieramy bokiem noża ze szczyptą soli. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, koperek (jeśli używamy), przestudzoną cukinię, czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, a wierzch kropimy oliwą.

Sos z cukinii

Sos cukiniowy
Dip z cukinii
Czas przygotowania: 15 minut.

7 komentarzy :

  1. uwielbiam takie sosy, ale zazwyczaj jem je do pieczonej dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz mi sie podoba :) Lubie cukinie wiec zapisze sobie do wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję przepis ;) świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam cukinię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Podałam jako dodatek do smażonego tofu, a mięsożercom do pieczonego schabu. Zdecydowanie za mała porcja dla 4 osób, zniknął za szybko :)
    Mama cieszy się z fajnego pomysłu na wykorzystanie cukinii, bo na działce powolutku dojrzewają już nasze cukinie :) Wiem już, jaki dip będzie królował na naszym stole tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super dip! Podałam z kurczakiem w tempurze - pychota. Położyłam sos na sałacie i ta sałata też super smakowała z tym sosem :D Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.