czwartek, 13 sierpnia 2015

Bazlama, turecki chleb z patelni

Bazlama, turecki chleb z patelni

Bazlama przepis
Bazlama, turecki chleb z patelni 
Bazlama to tureckie płaskie pieczywo, przygotowywane na patelni. Może mieć formę małych lub dużych placków. Są one troszkę grubsze od standardowych flatbreadów i dość pożywne. Fajnie się sprawdzają jako dodatek do śniadania czy innych posiłków. Można je rozcinać i nadziewać lub po prostu maczać je w ulubionym sosie. Bazą do przygotowania bazlama jest mąka pszenna, sól, drożdże oraz woda. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali te chlebki pół na pół na zwykłej mące pszennej i np. pszennej razowej lub orkiszowej. Przepis na bazlama przygotowałam w ramach akcji Turcja od kuchni

Turecka bazlama

BAZLAMA - PŁASKI CHLEB Z PATELNI
(TURCJA)

Składniki (na 4 chlebki):

  • 240 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 145 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 

Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dzielimy je na 4 części (lub 2 jeśli chcemy otrzymać większe chlebki). Każdą formujemy w kulkę, którą następnie wałkujemy na placek (jednak nie może on być zbyt cienki), podsypując ciasto mąką, by nie kleiło się do wałka. Placki można pozostawić do drugiego rośnięcia na około 15-20 minut, nie jest to jednak niezbędne. Nagrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem (bez dodatku tłuszczu, smażymy na suchej patelni). Placek układamy na patelni. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Następnie przewracamy chlebek na drugą stronę i smażymy ponownie przez kilka minut do zrumienienia. Gotowy chlebek odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Bazlama podajemy jako dodatek do śniadania. Ja serwowałam je ostatnio z taratorem z cukinii.


Wypróbuj także inne przepisy na płaskie chlebki z całego świata:

 Chlebek z patelni
Flatbread z patelni
Grecka pizza
Ladenia
Chlebki manakeesh
Manakeesh
Chlebki naan przepis
Chlebki naan
Golzeme ze szpinakiem
Golzeme ze szpinakiem


Tureckie pieczywo

Bazlama przepis
Bazlama, turecki chleb z patelni 

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

14 komentarzy :

  1. Zrobię takie chlebki, oby wyszły takie ładne jak na Twoich zdjęciach :) Uwielbiam pieczywo, pod każdą postacią ;) Przy okazji chciałabym zapytać czy znasz może (nie znalazłam przepisu na blogu) turecką sałatkę z kaszy bulgur i sporej ilości zieleniny? Smakuje dość ostro, czuć w niej cytrynową nutę, kasza jest zabarwiona na czerwono, ale nie wiem czy od pasty paprykowej czy pomidorowej... Można dostać taką sałatkę w tureckich delikatesach w moim mieście, ale chciałabym ją zrobić sama, tylko jeszcze nie wiem jak :) Przesyłam pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że przepis bardzo oryginalny. Nigdy nie słyszałam o chlebkach, które smaży się po prostu na patelni. Łatwe i bardzo proste. Rzecz ma się pewnie w dobrej jakoś patelni. Przepis na prawdy godny wypróbowania. Ale na weekend, kiedy wreszcie znajdę na gotowanie aż 2 godziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba mieć do tego genialnej patelni. Ja specjalnie do tego typu chlebków trzymam dość wiekową patelnię teflonową (jest sporych rozmiarów i wygodnie się z niej korzysta). A wykonanie chlebków to kilka chwil, choć oczywiście trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo ciasto musi podrosnąć.

      Usuń
  3. Świetny przepis. Bardzo mi się podoba, że jest taki prosty i w sumie całkiem efektowny. Super! ;)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chlebuś, w sam raz do dobrego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiana drożdży na suche ma sens? Bo za cholerę w swojej okolicy świeżych znaleźć nie mogę;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz innego wyjścia, to jasne że ma :) Z suchymi nie musisz robić zaczynu, zerknij tylko jaki masz przelicznik na opakowaniu.

      Usuń
  6. Zrobiłam. Są super!!! Idealne do hummusu i guacamole. Dzięki za przepis :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebki zrobione. Syn każe robić je codziennie. Pyszne. Przepis do powtórzenia nie raz i nie dwa

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe czy da rade zrobić ten chlebek z mąki bezglutenowej :) wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.