środa, 29 lipca 2015

Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu

Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu

Zapiekanka z kapusty i ryżu
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu 
Kaalilaatikko to tradycyjna fińska zapiekanka na bazie ryżu, kapusty i mielonego mięsa. Zazwyczaj podaje się ją z dodatkiem konfitury z brusznicy, która jak Wam już wspominałam, cieszy się sporą popularnością w krajach nordyckich. O kaalilaatikko (co jak co, ale tej nazwy chyba nigdy nie zapamiętam, choć muszę przyznać, że brzmi niezwykle wdzięcznie i melodyjnie, zresztą sami posłuchajcie - klik) przeczytałam na fińskim blogu Mustikkasuu i jeszcze tego samego dnia przygotowałam tę potrawę na obiad. To naprawdę bardzo fajna zapiekanka, która świetnie wpasowuje się w polskie gusta. Polecam serdecznie jako odskocznię dla naszych rodzimych gołąbków. Pracy przy tej zapiekance mniej, a smak ciekawy i warty odtworzenia w domu.

Przepis na zapiekankę z kapusty i ryżu przygotowałam w ramach akcji Skandynawskie Lato.


Zapiekanka z la gołąbki

ZAPIEKANKA Z KAPUSTY I RYŻU
(FINLANDIA)

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 duża cebula, obrana, posiekana w kosteczkę
  • 250 g zmielonej wołowiny (użyłam udźca wołowego)
  • 400 g młodej kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
  • 100 g surowego długoziarnistego ryżu (pół szklanki)
  • 1 i 1/2-3/4 szklanki esencjonalnego rosołu (na kurze i wołowinie)*
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (12 lub 18 %)
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • pół pęczka koperku, drobno posiekanego (opcjonalnie)*
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia
Kapustę kroimy w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy wołowinę, smażymy dalej przez około 5 minut. Kolejno dodajemy kapustę, niepełne pół łyżeczki soli, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż kapusta zredukuje swoją objętość. Zdejmujemy przykrywkę, dodajemy ryż, przesmażamy go. Wlewamy wywar, dodajemy roztarty w palcach majeranek,  miód, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zawartość patelni lekko studzimy, dodajemy śmietanę i koperek (opcjonalnie), mieszamy (dzięki przestudzeniu zawartości patelni, śmietana się nie zwarzy). 

Zawartość patelni przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia. Naczynie przykrywamy. Pieczemy przez około 45 minut, a następnie bez przykrycia, aż płyn zostanie wchłonięty a zapiekanka się zrumieni Ja po zdjęciu przykrycia (w moim przypadku była to folia aluminiowa) piekłam dalej moją zapiekankę przez około 20 minut. Fińską zapiekankę z kapusty wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na talerze. Mile widziane towarzystwo konfitury z brusznicy.


Uwagi (*):

- w przypadku użycia starszej kapusty, należy dłużej dusić ją na patelni i odpowiednio wydłużyć czas pieczenia (do miękkości warzywa)

- podstawą tego przepisu jest dobry esencjonalny rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny. To on nadaje całej potrawie smak. Nie używajcie do tej receptury lurowatych wywarów na jednym kurzym skrzydełku czy kostek rosołowych.

- przepis wzbogaciłam o dodatek drobno posiekanego koperku. Nie dodaje się go do tradycyjnej fińskiej zapiekanki, to mój polski dodatek do tej potrawy, który w połączeniu z młodą kapustą komponuje się wyjątkowo dobrze. Ot, mając na patelni podduszoną młodą kapustę, nie mogłam się oprzeć i dorzuciłam to aromatyczne zioło.

Zapiekanka z kapusty i wolowiny

Kapusta zapiekana z ryżem i mięsem
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu 

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

3 komentarze :

  1. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem Ci bardzo wdzięczna za przepis:)moja Mama kiedyś coś podobnego robiła,zamiast gołąbków i w żaden sposób nie mogłyśmy sobie przypomnieć jak to szło haha Och,koniecznie muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Ciągle wynajdujesz takie. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.