czwartek, 16 lipca 2015

Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce pieczone pod kruszonką
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 
Smulpaj to prosty szwedzki deser składający się z owoców przykrytych warstwą kruszonki. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubione sezonowe owoce. Ja postawiłam na jagody, maliny i wiśnie.  Kruszonkę często wzbogaca się o dodatek płatków owsianych. Ja tego nie robiłam, ponieważ swoją kruszonkę w całości oparłam na zmielonych na mąkę płatkach. 

Smulpaj, podobnie jak popularne crumble, najlepiej smakuje podawany na ciepło w towarzystwie gałki ulubionych lodów. W wersji odchudzonej możecie go serwować z gęstym naturalnym jogurtem. To deser wyjątkowo smaczny, który urzeka łatwością wykonania. 

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką przygotowałam z myślą o akcji Skandynawskie LatoW wiśniowym sadzie. Zajrzyjcie także do Gin, Mirabelki oraz Mopsika, które również rozsmakowały się dziś w deserach z dodatkiem wiśni. 

Owoce pod kruszonką przepis

OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
(SZWECJA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g owoców lata: wydrylowanych wiśni, jagód i malin (lub inne zestawienie ulubionych owoców)
  • 1 łyżka cukru
  • owsiana kruszonka: 80 g mąki owsianej (płatki owsiane zmielone w młynku do kawy na mąkę). 40 g drobnego cukru, 40 g zimnego masła, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • do podania: bita śmietana, ulubione lody, w wersji odchudzonej gęsty jogurt naturalny 

Przygotowanie: 


Zaczynamy od przygotowania owsianej kruszonki. Do mąki dodajemy cukier, posiekane zimne masło i ekstrakt. Wyrabiamy pomiędzy palcami do powstania kruszonki. W dużym naczyniu lub dwóch mniejszych umieszczamy owoce. Zasypujemy je cukrem, mieszamy. Owoce posypujemy kruszonką owsianą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło obowiązkowo z kulką ulubionych lodów. 

Owoce pod kruszonką z ciasta

Owsiana kruszonka przepis
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 

Owoce pieczone pod kruszonką

Zapiekane wooce pod ciastem


Owoce pod kruszonką przepis
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 


Czas przygotowania: 40 minut.

13 komentarzy :

  1. Mmm, pyszny deser :) Prosty, a nie można się od niego oderwać... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny deser, gdy wpadają niezapowiedziani goście. :) Zwłaszcza, jeśli poda się go z lodami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy trafiłam na odpowiedniego bloga, w Twoim profilu trochę tego jest... szukałam czegoś z mopsem, ale nie wiem, gdzie jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Virginia, u mnie mopsów nie znajdziesz, ale zapraszam za to na blog koleżanki o jej mopsie Pumbie

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwi cudowna kruszonka, uwielbiam ten deser - jest taki letni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbowaliśmy i zostaje z nami na zawsze :)
    Lody z bitą śmietaną mogą się schować ze wstydem!
    A jeśli do tego posiadasz jogurt własnej produkcji - zachwyt podniebienia podwójny!
    Dziękujemy za inspirację i wspaniały przepis.
    Eli&Luke

    OdpowiedzUsuń
  7. Najszybszy i najpyszniejszy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno nie zapiekałam owoców pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ano widzisz, w książce Cichowicz-Porady są takie "paje" właśnie. Teraz wiem, że naprawdę istnieją w Skandynawii.

    OdpowiedzUsuń
  10. czym można byloby zastąpić masło, żeby ciasto było bardziej FIT ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdym innym tłuszczem, ale nie zmieni to wówczas znacznie wartości kalorycznej. Możesz ewentualnie zredukować ilość masła do 20-25 g i dodać do ciasta troszkę jogurtu lub kwaśnej śmietany.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.