czwartek, 16 lipca 2015

Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce pieczone pod kruszonką
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 
Smulpaj to prosty szwedzki deser składający się z owoców przykrytych warstwą kruszonki. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubione sezonowe owoce. Ja postawiłam na jagody, maliny i wiśnie.  Kruszonkę często wzbogaca się o dodatek płatków owsianych. Ja tego nie robiłam, ponieważ swoją kruszonkę w całości oparłam na zmielonych na mąkę płatkach. 

Smulpaj, podobnie jak popularne crumble, najlepiej smakuje podawany na ciepło w towarzystwie gałki ulubionych lodów. W wersji odchudzonej możecie go serwować z gęstym naturalnym jogurtem. To deser wyjątkowo smaczny, który urzeka łatwością wykonania. 

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką przygotowałam z myślą o akcji Skandynawskie LatoW wiśniowym sadzie. Zajrzyjcie także do Gin, Mirabelki oraz Mopsika, które również rozsmakowały się dziś w deserach z dodatkiem wiśni. 

Owoce pod kruszonką przepis

OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
(SZWECJA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 g owoców lata: wydrylowanych wiśni, jagód i malin (lub inne zestawienie ulubionych owoców)
  • 1 łyżka cukru
  • owsiana kruszonka: 80 g mąki owsianej (płatki owsiane zmielone w młynku do kawy na mąkę). 40 g drobnego cukru, 40 g zimnego masła, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • do podania: bita śmietana, ulubione lody, w wersji odchudzonej gęsty jogurt naturalny 

Przygotowanie: 


Zaczynamy od przygotowania owsianej kruszonki. Do mąki dodajemy cukier, posiekane zimne masło i ekstrakt. Wyrabiamy pomiędzy palcami do powstania kruszonki. W dużym naczyniu lub dwóch mniejszych umieszczamy owoce. Zasypujemy je cukrem, mieszamy. Owoce posypujemy kruszonką owsianą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło obowiązkowo z kulką ulubionych lodów. 

Owoce pod kruszonką z ciasta

Owsiana kruszonka przepis
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 

Owoce pieczone pod kruszonką

Zapiekane wooce pod ciastem


Owoce pod kruszonką przepis
Owoce lata zapiekane pod kruszonką 


Czas przygotowania: 40 minut.

13 komentarzy :

  1. Mmm, pyszny deser :) Prosty, a nie można się od niego oderwać... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny deser, gdy wpadają niezapowiedziani goście. :) Zwłaszcza, jeśli poda się go z lodami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy trafiłam na odpowiedniego bloga, w Twoim profilu trochę tego jest... szukałam czegoś z mopsem, ale nie wiem, gdzie jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Virginia, u mnie mopsów nie znajdziesz, ale zapraszam za to na blog koleżanki o jej mopsie Pumbie

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwi cudowna kruszonka, uwielbiam ten deser - jest taki letni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbowaliśmy i zostaje z nami na zawsze :)
    Lody z bitą śmietaną mogą się schować ze wstydem!
    A jeśli do tego posiadasz jogurt własnej produkcji - zachwyt podniebienia podwójny!
    Dziękujemy za inspirację i wspaniały przepis.
    Eli&Luke

    OdpowiedzUsuń
  7. Najszybszy i najpyszniejszy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno nie zapiekałam owoców pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ano widzisz, w książce Cichowicz-Porady są takie "paje" właśnie. Teraz wiem, że naprawdę istnieją w Skandynawii.

    OdpowiedzUsuń
  10. czym można byloby zastąpić masło, żeby ciasto było bardziej FIT ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdym innym tłuszczem, ale nie zmieni to wówczas znacznie wartości kalorycznej. Możesz ewentualnie zredukować ilość masła do 20-25 g i dodać do ciasta troszkę jogurtu lub kwaśnej śmietany.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.