wtorek, 14 lipca 2015

Mus czekoladowy z awokado i bananem

Mus czekoladowy z awokado i bananem

Pudding z bananem i awokado
Mus czekoladowy z awokado i bananem 
Domowe desery mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Taki z pewnością jest mus z awokado i bananem, na którego przepis prezentuję Wam dzisiaj. Robi się go dosłownie w kilka chwil, wystarczy bowiem zmiksować trzy bazowe składniki et voilà! Mamy gotowy kremowy i delikatny w konsystencji deser. 

Taki mus najlepiej serwować w szklanych pucharkach i przed podaniem ozdobić sezonowymi owocami. Szczególnie dobrze skomponują się tu owoce o czerwonej barwie, np. truskawki, maliny, poziomki. Mus czekoladowy możecie potraktować także jako słodkie smarowidło do pieczywa lub naleśników. 

Deser z awokado i kakao

MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO I BANANEM 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżki kakao (lub karobu w wersji dla alergików)
  • drobny cukier/syrop z agawy lub inne słodzidło do smaku (użyłam zmielonego na puder erytrolu)

Przygotowanie:

W pojemniku umieszczamy obrane banany i awokado. Dodajemy kakao, miksujemy ręcznym blenderem na gładki mus. Kosztujemy i dodajemy w razie potrzeby wybraną substancję słodzącą do smaku. Ja dodałam łyżkę zmielonego na puder erytrolu. Jeśli mus jest dla Was zbyt gęsty, dodajcie do niego 1-2 łyżki mleka roślinnego. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu mleko kokosowe. Mus czekoladowy z awokado i bananem przekładamy do dwóch pucharków, ozdabiamy sezonowymi owocami i podajemy. Można go używać jako smarowidło do pieczywa, nadzienie do naleśników. 


Uwagi:

- Jest to przepis podstawowy, który możecie dowolnie urozmaicać, np. dodając do musu zmielone orzechy laskowe, ulubiony ekstrakt, np. waniliowy

Mus czekoladowy z bananem i awokado
Mus czekoladowy z awokado i bananem 

Mus z kakao i awokado
Mus czekoladowy z awokado i bananem 

Czas przygotowania: 10 minut.

15 komentarzy :

  1. Bardzo taki krem lubię, jest zaskakująco pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobny mus wykorzystuję do chleba, zamiast nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieeeeeeeeeeeeeeeeebo to jest niebo !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, ten mus mnie zawsze kusi, ale jakoś nie mogę się przekonać do awokado.. Szkoda, bo u Ciebie wygląda cudownie ten deser. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rety, jak ja nie lubię awokado :/ A to jest taka bomba witaminowa i zdrowe i świetne dla ciała itd. itp. a mnie nie smakuje, pfff :P Może w takim musie będzie lepsze? To coś w stylu zdrowej nutelli, bardzo fajne. Ja robiłam z daktyli, orzechów i kakao, też bardzo pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskakująco dobre :) Od niedawna przestawiam się na zdrowe żywienie i to jest niezły substytut nutelli.

    OdpowiedzUsuń
  7. Planuję zrobić krem do tortu na bazie tego przepisu. Czy smak awokado jest mocno wyczuwalny? I jeśli dodam agar to powinno mi lekko zżelowac ten krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie wyczuwam w nim smaku awokado. Co do agaru, to nie pomogę, bo nie wiem, jak zachowa się ten krem w trakcie gotowania, a żeby agar zżelował, trzeba to pogotować kilkadziesiąt sekund. Może lepiej żelatyna, jeśli oczywiście wchodzi w rachubę?

      Usuń
    2. Właśnie nie może być żelatyna... i wymyśliłam że pogotuję agar w małej ilości wody a jak będzie tężał to zmiksuję z Twoim kremem. Nie wiem co z tego wyjedzie, ale powinno być ok.

      Usuń
    3. Powinno wyjść jak należy, tylko potem napowietrz masę mikserem. Zamiast wody użyłabym napoju migdałowego lub kokosowego.

      Usuń
    4. Właśnie nie może być żelatyna... i wymyśliłam że pogotuję agar w małej ilości wody a jak będzie tężał to zmiksuję z Twoim kremem. Nie wiem co z tego wyjedzie, ale powinno być ok.

      Usuń
  8. Nie przepadam za awokado, ale w takiej wersji mi smakowało :) Dzięki za przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. S m a k o w i t y deser dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.