sobota, 18 lipca 2015

Kasza manna z sosem malinowym

Kasza manna z sosem malinowym

Kasza manna z malinami
Kasza manna z sosem malinowym 

Kasza manna z malinami to bez wątpienia smak dzieciństwa. Słodki czerwony sos i kremowa waniliowa kaszka smakują razem wyjątkowo dobrze. To kolejne danie, które urzeka swym minimalizmem i prostotą wykonania.

Manna na mleku to deser popularny nie tylko w Polsce, ale i u naszych sąsiadów z dalekiej Północy, m.in. w Finlandii, gdzie nazywa się ją mannapuuro. Taką kaszkę podaje się z dodatkiem różniej maści owoców lub sosów owocowych, często bazujących na owocach lasu. Można serwować  ją zarówno na ciepło, jak i zimno. Ja zdecydowanie bardziej wolę ją schłodzoną przez kilka godzin w lodówce, szczególnie latem. 

Częstujcie się przepisem i choć na chwilę przenieście się w odległe czasy beztroskiego dzieciństwa. Przepis na mannę z malinami przygotowałam oczywiście z myślą o trwającej właśnie akcji: Skandynawskie lato

Kasza manna na słodko

KASZA MANNA Z SOSEM MALINOWYM
Śniadanie Mistrzów #284

Składniki (na 1 porcję):

Kasza manna na mleku:

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sos malinowy:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnku umieszczamy 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z kaszą manną. Mleko w garnku doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, wlewamy mannę z mlekiem, mieszamy. Dodajemy cukier, gotujemy, mieszając mannę łyżką przez około 3-4 minuty, aż zgęstnieje. Wyłączamy płomień pod garnkiem, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Kaszę mannę przekładamy do miseczki. 

Odkładamy 50 g malin. Pozostałe miksujemy przy pomocy blendera. W garnku umieszczamy maliny i cukier, gotujemy przez 4-5 minut. Następnie sos malinowy przecedzamy dokładnie przez sito (pestki które zostaną na sicie można wykorzystać jako dodatek do pieczonej owsianki). Ponownie umieszczamy go w garnku, podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody tak, by nie było grudek, dodajemy ją do soku malinowego. Gotujemy przez 1-2 minuty do zgęstnienia. Do sosu dorzucamy pozostałe maliny, mieszamy. 

Kaszę mannę polewamy sosem malinowym i podajemy na ciepło lub na zimno. Na zimno jest oczywiście zdecydowanie lepsza.

Kasza manna z sosem
Kasza manna z sosem malinowym 

Kasza manna na mleku z malinami
Kasza manna z sosem malinowym 



Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Ach toż to najwspanialsze smaki dzieciństwa... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo, w Twoim wykonaniu wygląda magicznie :) Ja w dzieciństwie jadłam jedynie zwykłą manne, bez dodatków i taką bardziej płynną (w przedszkolu). Dopiero na "stare lata" robiłam wersje z owocami i do manny maliny pasują zdecydowanie najlepiej (smakowo i kolorystycznie :)). Dawno już nie jadłam takiej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie jeden z ukochanych smaków z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie takim smakiem dzieciństwa jest akurat manna na ciepło. Choć może to wynika też z tego, że niekoniecznie była podawana w ciepłym sezonie, bo jadło się ją u mnie w domu zwykle z dodatkiem masła, cukru i cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cz tylko ja w dzieciństwie nie jadłam kaszy manny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z najlepszych smaków z dzieciństwa: gęsta kasza manna na ciepło z vibovitem. Z przyjemnością zjadłabym i dziś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Manna to była jedyna zupa mleczna jaką tolerowałam w dzieciństwie. Muszę zrobić taki deserek koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.