piątek, 17 lipca 2015

Grzanki z pomidorami i labneh

Grzanki z pomidorami i labneh

Grzanki z pomidorem i serem
Grzanki z pomidorami i labneh
Czasem te najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Z pewnością takie też są te grzanki. Chrupiące domowe pieczywo, własnoręcznie przygotowany kremowy ser i pyszne soczyste pomidory. To prawdziwie letnie śniadanie, nieskomplikowane i totalnie leniwe. To też jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie tabat labneh, który wyjątkowo dobrze komponuje się z pomidorami. Jeśli macie w lodówce słoiczek pełen tych pysznych serowych kuleczek w zatarze, to zachęcam Was do przygotowania sobie takiego właśnie śniadania. 

Grzanki z kajzerki

GRZANKI Z POMIDORAMI I LABNEH
Śniadanie Mistrzów #283

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 kajzerka
  • pół ząbka czosnku
  • 2 kulki sera labneh w zatarze
  • 1 pomidor
  • 1 dymka (cebulka plus szczypior)
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Kajzerkę kroimy na pół. Kładziemy ją wnętrzem na suchej patelni i opiekamy na małym ogniu przez kilka minut, aż bułki staną się chrupiące. Wnętrze opieczonych bułek lekko nacieramy czosnkiem. Każdą połówkę smarujemy kremowym serkiem labneh w zatarze. Pomidory siekamy w kostkę lub plastry (jak Wam wygodniej), dymkę drobno siekamy. Na grzankach układamy pomidory wymieszane z dymką, doprawiamy solą i kropimy oliwą z marynowania sera.  Podajemy od razu po przygotowaniu. Mile widziana obok jajecznica z wiejskich jajek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.

Polecam Ci również sałatkę z pomidorów i labneh

 Sałatka z labneh


Grzanki z pomidorem

Kanapki z pomidorem
Grzanki z pomidorami i labneh

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy :

  1. Tak, mam dziś na to ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe te kulki. :) a na domowym pieczywie musiały być pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomijając fakt, że to wszystko wygląda cudownie i tak też musiało smakować patrząc na składniki, to zjadłabym teraz taką najzwyklejszą kajzerkę z masłem i pomidorem :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam kajzerek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.