środa, 15 lipca 2015

Golonki indycze duszone z młodą kapustą

Golonki indycze duszone z młodą kapustą

Golonki z indyka z młodą kapustą
Golonki indycze duszone z młodą kapustą 
Golonka z kapustą to sztampowe danie, które znajdziecie w co drugiej knajpce oferującą dania z kuchni polskiej (lub światowy misz-masz, jak ma to zazwyczaj miejsce w polskich lokalach). Dziś jednak nie będzie przepisu na ogromną wieprzową golonkę z dodatkiem kiszonej kapusty. Zamiast tego na talerzu wylądowały o wiele mniejsze (i mniej tłuste) golonki indycze w towarzystwie młodej kapusty z koperkiem i warzywami. Danie ciekawe, bazujące na sezonowych składnikach, idealne na rodzinny obiad. 

Do golonek duszonych z kapustą najlepiej podawać ziemniaki. Mogą być to małe młode ziemniaczki z wody, ziemniaczne puree lub ulubione kluski. Ja postawiłam na popularne kluski śląskie

Golonka duszona z kapustą

GOLONKI INDYCZE DUSZONE Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki (na 2 solidne porcje):
  • 2 golonki indycze (każda po około 350 g)
  • słodka papryka w proszku
  • 1 duża cebula, obrana i posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1-2 marchewki, obrane, pokrojone w kosteczkę lub cienkie półplasterki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane z włókien, drobno posiekane
  • 1 szklanka rosołu (u mnie rosół na kurze z kawałkiem wołowiny)
  • 500 g młodej kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do przygotowania tej potrawy będzie nam potrzebna duża wysoka patelnia (golonki muszą zmieścić się pod przykryciem na patelni). Nacinamy skórę na golonkach, przyprawiamy golonki solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na patelni rozgrzewamy olej. Golonki obsmażamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przesuwamy je na bok patelni, w puste miejsce dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy rosół, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię i dusimy mięso na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż golonki będą miękkie. Zazwyczaj po upływie trzech kwadransów golonki są gotowe. 

Kiedy golonki będą miękkie, dodajemy na patelnię seler, marchewkę i posiekaną kapustę. Mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy dalej przez około 15 minut, aż kapusta będzie miękka. W trakcie duszenia kapusty, warto kilka razy ją przemieszać. Wyjmujemy golonki z kapusty i odkładamy na talerz. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy 2-3 łyżeczki mąki i rumienimy przez około 2 minuty, przygotowując jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy chochelkę płynu z kapusty i zawartość patelni przelewamy do naszej potrawki. Kapustę dokładnie mieszamy, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładamy golonki, chwilkę podgrzewamy. Golonki indycze z młodą kapustą podajemy z dodatkiem ziemniaków (gotowanych, tłuczonych, w formie puree) lub klusek, np. klusek śląskich lub kopytek. Ja do golonek  indyczych przygotowałam kluski śląskie.


Uwagi:

- Do kapusty można pod koniec gotowania (po przyprawieniu jej) dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %.


Wypróbuj także inne przepisy na golonkę z indyka:

Golonka miodowo-musztardowa
Golonka z indyka w miodzie
i musztardzie
Golonka z indyka z majerankiem
Golonka z indyka pieczona
z majerankiem i szałwią
 Golonka z indyka pieczona w rękawie
Golonka indycza pieczona
w rękawie




Golonki z indyka w kapuście
Golonki indycze duszone z młodą kapustą 

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

5 komentarzy :

  1. Apetycznie wyglądająca golonka ... Pochłaniam w całości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przetestowałem - świetne!

    Tylko czas duszenie co najmniej o połowę dłuższy od podanego. Sam przepis trafia do zeszytu z "domowym kanononem" :)

    Dziękuję za niego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałeś trafić na "oporne" sztuki. U mnie do maks godziny duszenia są już miękkie i odchodzą od kości. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  3. Zrobiłem kilka razy - są super! Dziękuję za przepis.

    P.S. U mnie też się dusiły sporo dłużej. Warto było czekać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.