niedziela, 19 lipca 2015

Domowy kisiel z malin i jagód

Domowy kisiel z malin i jagód


Kisiel z jagód przepis
Domowy kisiel z malin i jagód
W Finlandii oraz krajach skandynawskich sporą popularnością cieszą się desery tak chętnie jadane także w naszym kraju. Jednym z nich jest manna z owocami, na którą przepis podawałam Wam ostatnio. Innym wspólnym deserem jest kisiel. Szczególne miejsce z kuchni duńskiej zajmuje rødgrød, czyli kisiel z czerwonych owoców. Można przygotować go z truskawek, malin, porzeczek czy jagód. Ja postawiłam na połączenie malin i leśnej jagody. 

Kisiel w krajach skandynawskich często podaje się z dodatkiem lekko ubitej słodkiej śmietanki. Oczywiście i bez niej ten prosty deser jest smaczny. W wersji odchudzonej możecie serwować go z gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną miodu.

Kisiel z czerwonych owoców przygotowałam wspólnie z Gin, Mirabelką oraz Siankoo w ramach trwającej właśnie akcji Skandynawskie Lato


KISIEL Z MALIN I JAGÓD

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g malin
  • 100 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru lub zamiennika (ja użyłam erytrolu)
  • około 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub więcej, jeśli wolicie bardziej gęsty kisiel)
Przygotowanie:

W garnku umieszczamy maliny i jagody, dodajemy cukier, szklankę wody (250 ml). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie w 1/4 szklanki wody i wlewamy do kisielu. Podgrzewamy mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Jeśli będzie dla Was zbyt rzadki, ponownie rozmieszajcie niewielką ilość mąki w wodzie (najlepiej dodawać po 1 łyżeczce) i dodajcie do owocowego soku. Jeśli kisiel będzie zbyt gęsty, wystarczy dodać do niego wodę, zamieszać i ponownie zagotować. 

Kisiel z malin i jagód podajemy na ciepło lub na zimno. Możecie serwować go z dodatkiem bitej śmietany lub w wersji odchudzonej z gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną płynnego miodu. 

Kisiel z owoców leśnych
Domowy kisiel z malin i jagód
Kisiel malinowy

Kisiel z jagód
Domowy kisiel z malin i jagód

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. no to jutro kupuję maliny i gotuję kisiel :) Wygląda boooosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity kisiel, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te Wasze kisiele .. i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te zdjęcia są po prostu przepiękne. Daleka droga jeszcze przede mną. No ale mam się od kogo uczyć ;) Co do kisielu, to widzę, że podobne owoce wybrałyśmy. Ja dałam jeszcze czerwone porzeczki. Muszę poczytać o tym "cukrze" jakiego użyłaś w deserze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.