czwartek, 16 lipca 2015

Dip z rzodkiewki

Dip z rzodkiewki

Sos z rzodkiewką
Dip z rzodkiewki 
Dip z rzodkiewki to miła odmiana dla popularnego sosu czosnkowego lub sosu tzatziki. Przygotowując go, wzorowałam się własnie na tym drugim. Ten lekko pikantny sos fajnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, tj. szaszłyki, kofty drobiowe czy grillowane warzywa. Najlepiej podawać go od razu po przygotowaniu, aby za sprawą wody zawartej w rzodkiewce nie zrobił się zbyt płynny. 


Dip z rzodkiewką przepis

Sos z rzodkiewką

DIP Z RZODKIEWKI

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 drobno posiekana dymka (mała cebulka plus szczypior)
  • mały pęczek pikantnych w smaku rzodkiewek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia 
Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy sok z cytryny. Czosnek rozgniatamy w moździerzu na pastę, dodajemy do jogurtu. Umyte i oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do jogurtu. Do dipu dorzucamy drobno posiekaną dymkę. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy, wierzch kropimy oliwą i podajemy. 


Dip z rzodkiewki
Dip z rzodkiewki 
Dip rzodkiewkowy
Dip z rzodkiewki 

Czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy :

  1. Extra:-) Ja robię z surowego kalafiora, ale następny spróbuję z rzodkiewki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być pyszne :) Ja łączyłam dużo startej rzodkiewki z serkiem wiejskim i też wychodziło bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny dip, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie prezentuje się ten Twój dip :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny wyszedł. Zjadałam cały na raz jako dodatek do placuszków z cukinii i marchewki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.