wtorek, 28 lipca 2015

Biff a la Lindstrom

Biff a la Lindstrom

Kotlety wołowe z burakami
Biff a la Lindstrom
Biff à la Lindström to kotlety z dodatkiem buraczków popularne w Szwecji. Przygotowuje się je z wołowiny, wspomnianych buraków, kaparów i ziemniaków. Te ostatnie są dość często pomijane. Pierwszy raz Biff à la Lindström przygotowywałam w minionym roku. Wówczas do masy mięsnej dodałam wspomnianego ziemniaka (ugotowanego i pokrojonego w kostkę). Tym razem zrezygnowałam z tego dodatku i myślę, że pominięcie tego składnika jest jak najbardziej na plus dla przepisu. 

Jeśli chodzi o buraki, to możemy tu postawić na te gotowane/ewentualnie pieczone lub marynowane. Ja wybrałam młode buraczki z botwinki, chciałam bowiem wykorzystać trwający na nie sezon. W obu wersjach kotlety są bardzo smaczne, choć odrobinę inne w smaku. 

Te kotlety najczęściej podawane są z dodatkiem ziemniaków (często smażonych) i różnej maści sałatek lub gotowanych warzyw. Często na kotlecie ląduje także sadzone jajko, które usmażone na miękko świetnie komponuje się z wołowym kotletem.

Przepis na Biff à la Lindström przygotowałam w ramach akcji Skandynawskie Lato

Kotlety z wołowiny


BIFF A LA LINDSTROM
(SZWECJA)

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500 g mielonej wołowiny (np. z udźca wołowego, karku, łopatki)
  • 4 nieduże buraczki z botwinki (ewentualnie buraki marynowane)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki kaparów, drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: sadzone jajka i ziemniaki w formie smażonej lub pieczonej, np. ziemniaki Hasselback
Przygotowanie:

Buraki myjemy, razem ze skórką gotujemy w wodzie do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowania kotletów można użyć buraczków marynowanych. Do zmielonej wołowiny dodajemy buraczki, cebulę, kapary, sól i pieprz do smaku, jajko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość wody w trakcie wyrabiania. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety je po kilka minut z obu stron. 

Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Zazwyczaj serwuje się je z sadzonym jajkiem i smażonymi ziemniakami. Ja przygotowałam do kotletów jajka i podałam je z ziemniakami hasselback i surówką z kapusty i marchewki


Uwagi:

- jeśli do kotletów używacie marynowanych buraków, warto wówczas do mięsa dodać odrobinę zalewy z buraczków (około 2 łyżeczki)

- masę mięsną możecie wzbogacić o dodatek 1-2 łyżeczek gładkiej musztardy, aby zaostrzyć smak kotletów

Biff a la lindstrom przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

2 komentarze :

  1. Bardzo lubię te kotlety. To jajeczko na wierzchu wygląda bosko. Muszę zrobić kiedyś wersję z marynowanymi buraczkami tych kotletów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.