środa, 10 czerwca 2015

Wołowina z groszkiem po libańsku

Wołowina z groszkiem po libańsku

Wołowina z groszkiem i marchewką
Wołowina z groszkiem po libańsku
Przepis na wołowinę z groszkiem wypatrzyłyśmy razem z Emilią na jednej z australijskich stron. Od razu wiedziałam, że przygotujemy to danie z myślą o trwającym właśnie V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Ta pożywna potrawka z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom arabskich potraw. Wyjątkowego i ciekawego smaku nadały jej takie przyprawy jak kmin rzymski, kolendra, cynamon i ziele angielskie. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowało. I oczywiście zajrzyjcie na blog Emilii i zobaczcie jej wersję tej libańskiej potrawki. 

Wołowina z groszkiem przepis
  
WOŁOWINA Z GROSZKIEM PO LIBAŃSKU


Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g zmielonej wołowiny (u mnie mięso z udźca wołowego)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku
  • 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) bez skóry, posiekanych
  • 2 niepełne łyżeczki mieszanki baharat (przepis poniżej)
  • sól do smaku 

Przyprawa baharat: 
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
Dodatkowo:

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania mieszanki baharat. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy, jeśli jakieś przyprawy są w nasionach, wówczas należy je rozetrzeć w moździerzu na proszek lub zmielić w młynku. Do tego przepisu będzie nam potrzebna przygotowana mieszanka w całości (otrzymamy niepełne 2 łyżeczki przyprawy).

Marchewki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki lub niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy mięso, przesmażamy przez kolejne 5-6 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przyprawę baharat. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy potrawkę na małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wody na patelnię (ja łącznie dolałam niecałe pół szklanki wody). Pod koniec dodajemy groszek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie sos doprawiamy solą do smaku.

Wołowinę z groszkiem po libańsku nakładamy na talerze, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz wybranymi węglowodanami (patrz uwagi przy składnikach). Ja przygotowałam kaszę bulgur z makaronem vermicelli, którą przed podaniem wymieszałam z łyżeczką masła.

Potrawka z mielonej wołowiny i groszku

Udziec wołowy przepisy


Przyprawa baharat

Wołowina po libańsku

Gulasz z mieloną wołowiną po arabsku
Wołowina z groszkiem po libańsku

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. Wyglada bardzo ladnie i apetycznie ;) Moze zrobie, zeby moj facet mogl zjesc, bo za baranina niestety nie przepada :(

    OdpowiedzUsuń
  2. a w którym momencie dodajemy groszek, bo jakoś w przepisie nie mogę się tego doszukać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod sam koniec, już uzupełniam wpis o tę informację.

      Usuń
    2. dzięki :-)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.