piątek, 19 czerwca 2015

Sos z pastą tahini i chili

Sos z pastą tahini i chili

Pikantny sos z pasta tahini
Sos z pastą tahini i chili
Po sałatce z tuńczykiem i tahini mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie tej smacznej pasty. Przepis, który dziś Wam prezentuję znalazłam w niezawodnej książce "The Lebanese Kitchen". To pikantny sos na bazie pasty tahini z dodatkiem papryczki chili i ostrej papryki. W smaku jest mocno orzechowy, intensywny i pikantny. Ilość chili w przepisie najlepiej dostosujcie do własnych preferencji. Przepis podaję Wam w proporcjach jakie sama zastosowałam. W oryginalnym przepisie poza świeżym chili autorka użyła łącznie łyżeczkę ostrych papryk w proszku. Moim zdaniem to odrobinę za dużo.

Sos z tahina i chili

SOS Z PASTĄ TAHINI I CHILI


Składniki:
  • 5 łyżek pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • szczypta soli do smaku
Przygotowanie:

Tahini łączymy przy pomocy łyżki z sokiem z cytryny i 6 łyżkami zimnej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chili świeże i w proszku, cayenne. Smażymy przez około 30 sekund. Dodajemy posiekane orzechy, tahinę wymieszaną z sokiem z cytryny i wodą. Podgrzewamy przez około minutę. Kosztujemy sosu, dodajemy niewielką ilość soli do smaku.  Sos z pastą tahini podajemy jako dodatek do chrupiących warzyw, pieczywa, mięsa. Nie przesadzajcie z jego ilością, jest bardzo intensywny w smaku. Gotowy sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Miłośnikom pasty tahini polecam także dip z tahini:

Dip z pastą tahini

Sos z pasty tahini


Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze :

  1. idealny, kremowy sos :) z lekką zadziorną nutą chili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, uwielbiam pikantne jedzenie, więc myślę, że dla mnie łyżeczka chilli wcale nie będzie za dużo :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.