poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem z puszki
Sałatka z tuńczyka i soczewicy 

Lekkie sałatki świetnie sprawdzają się jako propozycja kolacji. Warto o nich pamiętać szczególnie teraz, gdy skrzynki na bazarkach uginają się od sezonowych warzyw. Moją propozycją jest sałatka z soczewicy i tuńczyka. Wbrew pozorom, jest dość pożywna, głównie za sprawą dodatku wspomnianego strączka. Taką sałatkę najlepiej podawać z opieczonymi kromkami bagietki lub ciabatty. Warto dodatkowo natrzeć je przepołowionym czosnkiem i skropić dobrej jakości oliwą ev.

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SOCZEWICY


Składniki (na 2-3 porcje):
  • dwie spore garście roszponki
  • 200 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu i odsączeniu), ewentualnie soczewica z puszki
  • 1 puszka tuńczyka (użyłam tuńczyka w oliwie), waga po odcieku 125 g
  • 1 duży pomidor (250 g) lub kilkanaście pomidorów koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół dojrzałego awokado
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, kawałek czerwonej papryczki chili (pozbawionej pestek i posiekanej), sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce umieszczamy roszponkę, soczewicę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pokrojone pomidorki, oliwki, natkę pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę awokado, cebulkę. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania sosu. Dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Sałatkę z tuńczyka i soczewicy podajemy od raz po przygotowaniu. Najlepiej serwować je z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Sałatka z brązowej soczewicy i tuńczyka

Sałatka z soczewicy i sałaty
Sałatka z tuńczyka i soczewicy 
Czas przygotowania: 10 minut.

17 komentarzy :

  1. Świetna sałatka, bardzo kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała sałatka! W sam raz dla mnie na teraz, kiedy mam mało czasu na gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taką sałatkę. Tylko mam pytanie: dlaczego jesz ją łyżką?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubie czarnych oliwek... Tzn sprawdzimy dzis czy dalej nie lubie ;) Bo polaczenia tunczyk-soczewica juz probowalam i przypadlo mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pożywny zestaw składników. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie :) W sam raz na zdrową kolację, o tej porze roku idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsza salatka z tuńczykiem ever !!! Moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej, a czy pasuje do tej sałatki rukola zamiast roszponki? (akurat mam w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. sałatka wyszła przepyszna i sycąca, jakkolwiek dodałam do niej jeszcze ugotowane jajko. Ten dressing to mam zamiar użyć do jeszcze innych sałatek. Dziękuję za przepis i zabieram się za wybróbowanie innych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tuńczyk i jajko to zawsze zgrany duet :)

      Usuń
  11. A czy soczewice z puszki trzeba jeszcZe obgotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapuszkowanie warzywa są już gotowe do jedzenia.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.