poniedziałek, 1 czerwca 2015

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami
Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów to moja kolejna propozycja na posiłek w pracy lub szkole. Jest pożywna, prosta w przygotowaniu i co najważniejsze - smaczna. Ciekawym dodatkiem są tu chrupiące grzanki. Jeśli mam być szczera, to raczej nie wpadłabym na to, by ziemniaki zestawiać z takim dodatkiem. Pomysł fany i jak najbardziej trafiony. Przepis na tę sałatkę znalazłam na jednej z australijskich stron. Razem ze mną na przygotowanie sałatki skusiła się także Martynosia

Sałatka z ziemniaków, szparagów i grzanek

SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI


Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • pół czerwonej cebuli, obranej i posiekanej w piórka
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • pół szklanki grzanek
  • tarty twardy włoski ser, np. parmezan, pecorino, grana padano do posypania 
  • dressing: 2 łyżeczki gładkiej musztardy (u mnie delikatesowa), 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka octu z białego wina, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce (szparagi możecie obrać dodatkowo przy okazji obieraczki z zewnętrznych włókien). Szparagi parujemy przez około 4-6 minut, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. 

W misce umieszczamy ostudzone ziemniaki, pokrojone w połówki lub ćwiartki, szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, posiekaną cebulkę, jajka podzielone na ćwiartki. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania jednolitego sosu. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Sałatkę posypujemy grzankami i startym na drobnych oczkach parmezanem (lub innych twardym włoskim serem) i podajemy. 

Jak zrobić grzanki z pieczywa? Wystarczy chleb (ze skórką lub bez, jak wolicie) pokroić w kostkę lub porwać na nieduże kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia (w jednej warstwie), skropić oliwą i piec w temp. 180 stopni przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Na upartego można pominąć nawet dodatek oliwy. Oczywiście możecie przygotować je również na suchej patelni bez tłuszczu.  Najlepiej opiekać całe kromki, a gdy ostygną ostrym  nożem kroić je w kostkę.


Uwagi:

- jeśli sałatkę z ziemniaków i szparagów masz zamiar zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, wówczas grzanki transportuj w osobnym pojemniczku, aby nie zamokły od sosu


Przepisy ze szparagami

 Sałatka ze szparagami i grzankami
Czas przygotowania: 25 minut.

4 komentarze :

  1. Szparagom nigdy nie odmówię, w jakiejkolwiek postaci. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka dla mnie idealna! Od kilku(nastu) dni co dzień paruję i ziemniaki, i szparagi - a tu takie ciekawe połączenie:) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dałam jej rady zrobić teraz, ale mam ją w planach jeszcze w tym sezonie szparagowym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.