piątek, 5 czerwca 2015

Pikantne krewetki po marokańsku

Pikantne krewetki po marokańsku

Krewetki smażone na ostro
Krewetki na ostro
Pikantne krewetki po marokańsku
Tym razem mam dla Was przepis na ekspresową kolację lub przystawkę. To pikantne i mocno aromatyczne krewetki na sposób marokański przygotowane z przepisu Claudii Roden (przepis znajdziecie w książce Łatwa kuchnia śródziemnomorska). Najlepiej podawać je z dodatkiem pieczywa. Dobrze sprawdzą się tu chlebki pita, szybszy w przygotowaniu flatbread z patelni lub płaskie chlebki manakeesh. Ja postawiłam na inny flatbread, bo pokryty pomidorami, cebulą i sumakiem. Przepis na ten chlebek podam Wam już niedługo. 


Pikantne smażone krewetki


PIKANTNE KREWETKI PO MAROKAŃSKU


Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g krewetek, obranych i oczyszczonych 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4-1/2 łyżeczki cayenne 
  • 4-5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • do podania: pieczywo, np. chlebek z pomidorami i sumakiem

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski (kumin), imbir i cayenne. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i mieszankę przypraw. Smażymy przez kilka sekund, aż wydzieli się aromat. Wrzucamy krewetki, smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Dodajemy natkę, oprószamy solą, mieszamy potrząsając patelnią. Krewetki nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Ja do krewetek podałam chlebki z sumakiem i pomidorami. Warto pomyśleć również o jakimś sosie na bazie jogurtu, który złagodzi ostrość krewetek. 


Uwagi:

- do przygotowania tego dania użyłam mrożonych, obgotowanych krewetek. Po rozmrożeniu oczyściłam je, umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem

Krewetki w pikantnych przyprawach
Pikantne krewetki po marokańsku

Krewetki po smażone po arabsku
Pikantne krewetki po marokańsku

Chlebki z sumakiem i pomidorami 

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.