Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 5 czerwca 2015

Pikantne krewetki po marokańsku

Krewetki smażone na ostro
Krewetki na ostro
Pikantne krewetki po marokańsku
Tym razem mam dla Was przepis na ekspresową kolację lub przystawkę. To pikantne i mocno aromatyczne krewetki na sposób marokański przygotowane z przepisu Claudii Roden (przepis znajdziecie w książce Łatwa kuchnia śródziemnomorska). Najlepiej podawać je z dodatkiem pieczywa. Dobrze sprawdzą się tu chlebki pita, szybszy w przygotowaniu flatbread z patelni lub płaskie chlebki manakeesh. Ja postawiłam na inny flatbread, bo pokryty pomidorami, cebulą i sumakiem. Przepis na ten chlebek podam Wam już niedługo. 


Pikantne smażone krewetki


PIKANTNE KREWETKI PO MAROKAŃSKU


Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g krewetek, obranych i oczyszczonych 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4-1/2 łyżeczki cayenne 
  • 4-5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • do podania: pieczywo, np. chlebek z pomidorami i sumakiem

Przygotowanie:

W miseczce umieszczamy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski (kumin), imbir i cayenne. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i mieszankę przypraw. Smażymy przez kilka sekund, aż wydzieli się aromat. Wrzucamy krewetki, smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Dodajemy natkę, oprószamy solą, mieszamy potrząsając patelnią. Krewetki nakładamy na talerze. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Ja do krewetek podałam chlebki z sumakiem i pomidorami. Warto pomyśleć również o jakimś sosie na bazie jogurtu, który złagodzi ostrość krewetek. 


Uwagi:

- do przygotowania tego dania użyłam mrożonych, obgotowanych krewetek. Po rozmrożeniu oczyściłam je, umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem

Krewetki w pikantnych przyprawach
Pikantne krewetki po marokańsku

Krewetki po smażone po arabsku
Pikantne krewetki po marokańsku

Chlebki z sumakiem i pomidorami 

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze:

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP