niedziela, 28 czerwca 2015

Pieczony labraks z sosem z tahini

Pieczony labraks z sosem z tahini

Labraks z tahini
Pieczony labraks z sosem z tahini

Pieczony labraks z sosem z pasty tahini to z pewnością danie niebanalne i dość odważne, jeśli chodzi o połączenie smaków. Przepis na nie znalazłam w książce S. Hage "The lebanese kitchen". Delikatna ryba o lekko cytrynowym aromacie i wyrazisty w smaku pikantny orzechowy sos intryguje i wciąga od pierwszego kęsa. Do tak przygotowanej ryby polecam podać pieczywo. Fajnie sprawdziły się tu chlebki manakish przygotowane na patelni.


Pieczony okoń morski na styl arabski

PIECZONY LABRAKS Z SOSEM TAHINI

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 okonie morskie (każdy o wadze około 300 g), oczyszczone
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • świeżo zmielona sól morska 
  • domowy sos z pastą tahini i chili
  • 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:

Ryby przyprawiamy z zewnątrz i w środku świeżo zmieloną solą morską. Wyciskamy sok z cytryny, skrapiamy nim środek ryby, do środka dokładamy również otartą skórkę z cytryny. Ryby układamy na blasze do pieczenia, polewamy je oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 17-20 minut. Kiedy labraks się piecze, zajmujemy się przygotowaniem sosu z tahini. Upieczone okonie podajemy z dodatkiem sosu, lekką sałatką i świeżym pieczywem. Ja podałam do nich chlebki z zatarem z patelni


Okoń morski z sosem tahini
Pieczony labraks z sosem z tahini
Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. Pysznie u Ciebie! Robiłam podobny sosik w łagodnym wydaniu z kurczakiem, smakował super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsa nie jem, ale ten sos z pastą tahini i chilli oraz chlebki z patelni brzmią cudownie i zapewne tak smakują :) Dołożyłabym do tego jakąś sałatkę i byłoby to chyba idealne danie :) A taki sos zrobię na pewno w tygodniu, dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne danie! Niestety nie udało mi się dotąd znaleźć labraksa, ale jakbym go dostała, to z przyjemnością bym go w ten sposób przygotowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, czy można zamiast okonia morskiego użyć innej ryby, np. pstrąga? Czy rybę należy piec pod przykryciem? Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, rybę pieczemy bez przykrycia (jeśli naczynie ma być przykrywane, zawsze zaznaczam to w przepisie). Pstrąga możesz przygotować tak, jak w przepisie, jednak polecałabym podać go z innymi dodatkami, aniżeli sos z tahiną (np.z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem ziół i lekką sałatką).

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.