wtorek, 30 czerwca 2015

Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem

Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem


Chlebki z sumakiem
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
Na zakończenie V Festiwalu kuchni arabskiej mam dla Was przepis na proste w przygotowaniu chlebki. Ich wierzch pokrywają połówki soczystych pomidorków, cebula i sumak. Takie chlebki mogą stanowić smaczną przystawkę. Fajnie skomponują się z domowym serem, np. kulkami z jogurtowego serka labneh i lekką sałatką. Możecie podać je też w najprostszy możliwy sposób, czyli z dobrej jakości oliwą ev.

Płaskie chlebki z sumakiem

PŁASKIE CHLEBKI Z POMIDORAMI I SUMAKIEM

Składniki (na 4 sztuki):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy plus dodatkowo oliwa do skropienia chlebków
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula, obrana i posiekana w piórka
  • sumak
  • świeżo zmielona sól morska do oprószenia

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę orkiszową i pszenną chlebową. Dodajemy sól, mieszamy. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier i kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Drożdże odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. 

Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i łyżkę oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką pszenną. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia lekko wysypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozciągamy na kształt płaskiego chlebka. Wierzch chlebków posypujemy cebulą, wciskamy w ciasto połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy sumakiem i świeżo zmieloną solą morską. Wierzch chlebków kropimy oliwą. 

Chlebki pieczemy przez około 18-20 minut lub dłużej, aż ich wierzch i spody ładnie się zrumienią. Upieczone chlebki studzimy na metalowej kratce. Chlebki podajemy jako przystawkę (meze) lub dodatek do potraw.

Uwagi:

- Chlebki możecie przygotować w całości z mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej. Ja zazwyczaj bazuję na mące bułeczkowej. Zakupicie ją w praktycznie każdym markecie. Ja kupuję ją w Lidlu (brązowe opakowanie).

- Sumak to przyprawa popularna w kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Ma kwaśny i lekko cierpki smak. Zakupicie go w sklepach z produktami z kuchni świata. Ja zamawiam go u Skworca. Opakowanie wystarcza mi na dobrych kilka miesięcy, a używam tej przyprawy stosunkowo często. 

Płaskie chlebki przepis
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
Chlebki z pomidorami
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
Mini chlebki
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Bardzo apetyczna propozycja. Sumak uwielbiam, więc na pewno chlebki by mi smakowały: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich placków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam ostatnio bardzo podobnie wyglądające chlebki u kuzynki, z tą właśnie przyprawą i były przepyszne :) Tylko ona je robiła na patelni. Twoje wyglądają cudnie i pasowałyby mi do kolacji jaką planuję dziś zjeść :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy takie chlebki, zajadamy je najczęściej z surówką .... Twoje wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam sumak, ale jakoś ciągle o nim zapominam... Teraz już wiem, jak go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wylądowały w piekarniku, mam nadzieję że wyjdą i będą pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.