środa, 3 czerwca 2015

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Kapusta młoda zasmażana z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem
Lubicie młodą kapustę z koperkiem? Po wersji postnej i jednocześnie wege, mam dla Was przepis na młodą kapustę z mięsną wkładką w postaci boczku. Taka kapusta jest smacznym dodatkiem do obiadu, możecie zajadać ją też ot tak, po prostu przegryzając kromką świeżego pieczywa. Oczywiście nie mogło w przepisie zabraknąć koperku, bo to właśnie z jego dodatkiem młoda kapusta smakuje najlepiej. Miłośnicy tego aromatycznego zioła niech od razu zakupią dwa pęczki.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM



 
Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (około 800 g -1 kg), obrana z zewnętrznych uszkodzonych liści 
  • 1 spory pęczek koperku (miłośnicy tego zioła niech od razu zakupią dwa pęczki)
  • 1 duża biała cebula
  • 1 łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
  • 1 łyżka masła
  • 150 g wędzonego boczku (u mnie wcześniej sparzony)
  • 1-2 łyżki octu z białego wina
  • cukier do smaku 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Obraną z zewnętrznych liści kapustę kroimy w grubszą kostkę. Głąba wycinamy i wyrzucamy. Umieszczamy kapustę w dużym garnku, zalewamy wodą (około 1-1,5 szklanki w zależności od ilości kapusty, woda powinna zakrywać około 3 cm dna garnka). Dodajemy niepełną łyżeczkę soli, mieszamy. Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i cukier do smaku. Ja na tę ilość kapusty dodaję zazwyczaj 1-2 łyżki octu winnego i 1/2-1 łyżeczki cukru. 

Kiedy kapusta się gotuje, cebulę siekamy w kosteczkę, Od boczku odkrawamy skórę i wyrzucamy ją. Boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy mieszając, aż wytopi się z niego tłuszcz a boczek się zrumieni. Kolejno dorzucamy cebulę, smażymy dalej do zrumienienia. Dodajemy masło i topimy je (jeśli boczek był dość chudy, masło dodajemy wcześniej). Wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę. Na patelnię wlewamy chochelkę płynu z kapusty i całą zawartość patelni przekładamy do garnka z kapustą. Kapustę mieszamy z zasmażką, dodajemy koperek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż kapusta zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. 


Wypróbuj również przepis na młodą kapustę z pomidorami.

Słodka kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Kapusta słodka zasmażana z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem
Czas przygotowania: 25 minut.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam taką kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. ,jutro gotuję.
    Wspaniałe przepisy i blogas. Jest Pani moją inspiracją kulinarną.
    Pozdrawiam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusta pycha! Sugeruje jedyne aby nie wyrzucac skory z boczku bedzie swietnia na zupe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.