środa, 24 czerwca 2015

Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Krewetki smażone na patelni z czosnkiem
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką
Krewetki smażone z czosnkiem i chili to pomysł na iście ekspresowy lekki obiad lub  kolację. Minimalizm tej potrawy urzeka. Ot, kilka dodatków sprawia, że krewetki smakują naprawdę świetnie. Pikantny czosnek i papryczka chili, orzeźwiająca natka pietruszki i maślano-winny sos współgrają ze sobą świetnie. Takie krewetki koniecznie serwujcie z kawałkiem cytryny, aby każdy mógł sobie dodatkowo doprawić potrawę już na talerzu wg własnych preferencji. Oczywiście nie może też zabraknąć świeżego pieczywa. Ja najczęściej do tych krewetek podaję kromki bagietki, często wcześniej opieczonej w tosterze.


Krewetki szybki przepis


KREWETKI SMAŻONE Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g oczyszczonych krewetek (u mnie mrożone blanszowane - przed smażeniem rozmrożone, umyte i osuszone ręcznikiem papierowym)
  • czubata łyżka klarowanego masła
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • kawałek papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

Krewetki z czosnkiem i chili- przygotowanie:

Na patelni topimy masło, wrzucamy czosnek i chili, smażymy przez około 20-30 sekund. Dodajemy krewetki, smażymy po około minucie z każdej strony. Wlewamy wino, Zwiększamy płomień pod patelnią i odparowujemy je. Ja nie robię tego całkowicie i pozostawiam na patelni niewielką ilość sosu maślano-winnego. Wyłączamy płomień pod patelnią, krewetki doprawiamy solą, dodajemy natkę, mieszamy. Smażone krewetki podajemy z dodatkiem świeżej bagietki. Na talerzu warto położyć kawałek cytryny, aby każdy mógł sobie dodatkowo doprawić krewetki. 


Uwagi:

- bagietkę możecie pokroić w kromki po skosie i opiec w tosterze/na suchej patelni/piekarniku/grillu
- pamiętajcie o tym, by nie smażyć krewetek zbyt długo, ponieważ będą gumowate. 


Polecam Ci również przepis na ekspresowe krewetki po marokańsku

Pikantne krewetki z patelni

Jak usmażyć krewetki na patelni

Krewetki smażone z czosnkiem przepis
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Krewetki z patelni przepis
Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy :

  1. Krewetki wyglądają zachęcająco.Świetna sprawa w dodatku pięknie podane;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Takie krewetki moglabym jesc codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krewetki, a te wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.