niedziela, 14 czerwca 2015

Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą

Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą

Kofty z wołowiny w sosie
Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na arabskie kofty, zarówno te wołowe, jak i mniej tradycyjne na bazie drobiu. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczne kofty w pikantnym sosie z dodatkiem pasty harissa. To niezwykle aromatyczne danie. Możecie podać je z dodatkiem pieczywa, np. popularnych chlebków pita lub tak jak ja zaserwować je z gotowanym ryżem. 

Arabskie wołowe kofty w sosie

KOFTY WOŁOWE W SOSIE Z HARISSĄ


Składniki (na 2 porcje):


Kofty:
  • 300 g mielonej wołowiny (u mnie mięso z karku wołowego)
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z oliwkami:
  • 600 g krojonych pomidorów w puszce, bez skórki, wraz z sokiem
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa (ilość wg preferencji)
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • ugotowany ryż, bulgur, kasza kuskus, pieczywo (np. chlebki z patelni, chlebki pita) - do wyboru
  • posiekana natka pietruszki do posypania potrawy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania koft: do zmielonej wołowiny dodajemy żółtko, sypkie przyprawy, doprawiamy mięso do smaku solą oraz pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią, dodając do niej odrobinę zimnej wody. Z mięsa formujemy podłużne kofty (najlepiej dłonie zwilżyć zimną wodą przy formowaniu). 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kofty, obsmażamy ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy czosnek i cebulę, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy harissę (zacznijcie od mniejszej ilości, harissa jest bardzo pikantna i łatwo przesadzić z jej ilością). Dolewamy odrobinę wody na patelnię (około 1/3 szklanki), dokładamy obsmażone kofty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej płynu na patelnię. Pod koniec gotowania dodajemy odsączone oliwki, doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem.

Kofty wołowe nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam do nich ugotowany ryż.

Arabskie kofty z wołowiny przepis

Wypróbuj inne przepisy na arabskie kofty:

Kofty z zaatarem
Kofty drobiowe z zaatarem
 Kofty z marchewką
Kofty z marchewką
Pikantne kofty wołowe
Kofty wołowe pikantne


















Czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Głupie pytanie ale czy oliwki muszą być dodane do tego dania? Chciałabym zrobić bo wygląda smakowicie ale rodzina nie przepada za oliwkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubisz, to po prostu je pomiń :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania, dla mnie jak najbardziej kusząca propozycja; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.