czwartek, 18 czerwca 2015

Arabski gulasz z klopsikami i ziemniakami

Arabski gulasz z klopsikami i ziemniakami

Gulasz z koftami i ziemniakami
Arabski gulasz z klopsikami i ziemniakami
Tym razem mam dla Was przepis na pożywny gulasz z dodatkiem wołowych klopsików i ziemniaków. To ciekawe danie, które urzeka wspaniałym aromatem przypraw, takich jak cynamon, ziele angielskie czy gałka muszkatołowa. Przygotowanie go jest dość proste i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Dodatkowo obędzie się bez sterty brudnych naczyń w zlewozmywaku, w końcu do zrobienia całego obiadu będzie Wam potrzebna jedynie patelnia, nóż i deska do krojenia. Częstujcie się przepisem i koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało.


Arabska potrawka z klopsikami i ziemniakami

ARABSKI GULASZ Z KLOPSIKAMI I ZIEMNIAKAMI


Składniki (na 2-3 porcje):

Kofty wołowe:
  • 300 g mielonej wołowiny (u mnie zmielony kark wołowy)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z ziemniakami:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g malutkich ziemniaków
  • 600 g siekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem (bez skóry)
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatkowo:
  • natka pietruszki do posypania potrawy
Przygotowanie:

Przygotowujemy klopsiki wołowe. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtko, posiekaną drobno natkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Masę mięsną ugniatamy dłonią, dodając do niej niewielką ilość zimnej wody. Z mięsa formujemy małe klopsiki (dłońmi zwilżonymi zimną wodą) i odkładamy na talerz. 

Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy drobniutko. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli są większe, w kostkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy je ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, czosnek i ziemniaki. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pomidory, wszystkie sypkie przyprawy, klopsiki. Wlewamy około 1/3 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec sos doprawiamy do smaku solą. 

Gulasz z klopsikami i ziemniarami nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Kofty z ziemniakami w sosie


Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. Ten arabski gulasz wygląda wybornie. Uwielbiam tę kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Filozofio Smaku :)
    1. nie lubię mięsa
    2. bardzo nie lubię mięsa w formie mielonej
    3. Ten gulasz jest pyszny - niemożliwe stało się możliwe.
    A mąż powiedział krótko: "Tak gotuj mi ZAWSZE!"
    Zdziwiona żonka i zadowolony mężuś pozdrawiają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz, jak miło mi to czytać :)

      Usuń
  3. Ślicznie wygląda :) na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.