czwartek, 21 maja 2015

Wątróbka z pieczarkami

Wątróbka z pieczarkami

Wątróbka z pieczarkami
Wątróbka z pieczarkami
Jeśli znudziła Wam się już wątróbka z cebulą, śpieszę do Was z fajnym przepisem na wątróbkę w sosie pieczarkowym. To proste i nieprzekombinowane danie, którego smak powinien przypaść do gustu większości osób. Mowa tu oczywiście tylko i wyłącznie o tych, którzy lubią wątróbkę. Mam nadzieję, że i Wy należycie do tej grupy. 

Sos do wątróbki wzbogaciłam o dodatek białego półwytrawnego wina oraz musztardę. Postawiłam na gładką musztardę delikatesową, którą akurat miałam w lodówce, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy sprawdzi się dobrze. Tak przygotowaną wątróbkę najlepiej podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziemniaków. Myślę, że także z kaszą, np. niepaloną gryczaną lub grubszą jęczmienną skomponuje się ciekawie.

Wątróbka w sosie pieczarkowym

WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI


Składniki (na 2 porcje):
  • 300 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 200 g mniejszych pieczarek, obranych ze skórki i posiekanych w plasterki
  • 1/4 lampki białego wytrawnego wina
  • 100 ml kremówki
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana nać pietruszki do posypania
  • klarowane masło do smażenia
  • do podania: świeże pieczywo (np. bagietka), ziemniaki, ulubiona surówka

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy wątróbkę, smażymy po kilka minut z każdej strony, aż przestanie być krwista w środku (nie przesadzajcie z czasem smażenia, zbyt długo smażona wątróbka będzie twarda). Wątróbkę zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5 minut. Wlewamy wino, zwiększamy płomień pod patelnią i redukujemy alkohol w połowie. Zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę, dodajemy musztardę do smaku, roztarty tymianek, mieszamy. Sos gotujemy przez 1-2 minuty, aż lekko zredukuje się. Dokładamy wątróbkę, przyprawiamy solą i pieprzem, krótko podgrzewamy. Wątróbkę nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Wątróbkę z pieczarkami podajemy z dodatkiem pieczywa, np. bagietki, lub z ziemniakami w formie puree, tłuczonymi, gotowanymi lub pieczonymi. Ja postawiłam na pieczone młode ziemniaki. Dodatkowo przygotowałam sałatę masłową ze śmietaną. 

Wypróbuj inne przepisy z wątróbką:

  Wątróbka z granatem
Wątróbka z pestkami granatu
 Wątróbka drobiowa z ziemniakami
Wątróbka z ziemniakami i boczkiem

Wątróbka z kurczaka z patelni

Wątróbka w sosie z pieczarkami

Wątróbka w sosie z pieczarek
Wątróbka z pieczarkami

Czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy :

  1. Nigdy w życiu nie jadłam wątróbki i chociaż jej nawet nie próbowałam to zawsze mówię, że jej nie lubię. :D Jednak tak fantastycznie podanej to nie wiem czy bym potrafiła odmówić. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać nawet danie z wątróbką potrafi być bardzo fotogeniczne:) Wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedyne, co można smażyć na maśle to jajecznica... przepis dla lubiących truć się rakotwórczymi substancjami powstającymi przy przypalaniu masła (akroleina np), warto zmienić masło na smalec i przez chwilę zapomnieć o cholesterolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klarowane masło jak najbardziej nadaje się do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia. A smalec nie powoduje wzrostu cholesterolu. Polecam refleksję nad tym, co się czyta, a nie nieprzemyślane powtarzanie usłyszanych/przeczytanych twierdzeń.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.