piątek, 22 maja 2015

Taco z rybą i salsą z mango

Taco z rybą i salsą z mango

Tortilla z rybą i mango
Taco z rybą i salsą z mango
Mamy piątek, więc dziś podrzucam Wam fajny przepis na rybę. Podpatrzyłam go jakiś czas temu na kanale u DJ-a BBQ. Przepis lekko zmieniłam, m.in. rybę przyprawiłam domową mieszanką cajun, a do salsy dodałam pikantną papryczkę chili, by całości nadać odrobinę ostrości.

Ponieważ przepisy Christiana Stevensona vel DJ-a BBQ lubię naprawdę bardzo, to gdy tylko na polskim rynku pojawiła się książeczka "Szalony grill", od razu ją zakupiłam. Jak się okazało, w książce te rybne tacos zostały dodatkowo podane z guacamole. Myślę, że to fajny dodatek, więc jeśli macie pod ręką dojrzały owoc awokado, to pokuście się także o przygotowanie tej zielonej salsy. 

Ryba z salsą z mango

TACO Z RYBĄ I SALSĄ Z MANGO


Składniki (na 4 porcje):

  • 8 małych pszennych tortilli (u mnie domowe przygotowane z podwójnej porcji ciasta)
  • 500 g filetów z białej ryby o zwartym mięsie (u mnie dorsz bez skóry)
  • domowa przyprawa cajun 
  • ćwiartka niedużej czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • salsa z mango i ogórka (przepis poniżej)

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, dodajemy sól a następnie ugniatamy ją dłonią przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodajemy ocet, mieszamy. Jeśli kapusta jest starsza, warto ją odstawić na kilkanaście minut, by dodatkowo zmiękła.  

Rybę przyprawiamy solą i mieszanką cajun. Smażymy po kilka minut z obu stron na patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. Tortille podgrzewamy na patelni, układamy na każdej porcję kapusty, podzieloną na mniejsze kawałki rybę i salsę z mango. Podajemy od razu po przygotowaniu. Dodatkowo możecie przygotować domowe guacamole.

Tortille z dorszem

SALSA Z MANGO I OGÓRKA

Składniki:
  • dojrzałe mango
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w kosteczkę
  • pół długiego ogórka, obranego i posiekanego w kostkę (jeśli ma sporo pestek, należy je usunąć)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub kolendry dla amatorów tego specyficznego ziółka)
  • pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i posiekanego drobno
  • sok z limonki
  • sól do smaku
Przygotowanie:

W misce umieszczamy obrane i pokrojone w kosteczkę mango, cebulę, ogórka, natkę pietruszki lub kolendry, chili. Całość polewamy sokiem z limonki, doprawiamy solą do smaku i mieszamy.


Wypróbuj również przepis na tortille z indykiem i mango:

 Tortille z indykiem i mango

Taco z rybą i salsą
Taco z rybą i salsą z mango

Dorsz z salsą z mango
Taco z rybą i salsą z mango

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. W przepisie na salsę z mango chyba brakuje mango... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głodnemu awokado a nie mango na myśli ;) Dzięki za wyłapanie!

      Usuń
  2. Świetny przepis i jak zwykle piękne zdjęcia, które powodują burczenie w moim biednym żołądku. :-) Ryby w przeciwieństwie do mięsa jadam więc chętnie bym przyrządziła taco z takim dodatkiem... zwłaszcza, że nigdy go nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23 maja, 2015

    Tacos klasycznie podaje się z tortillami kukurydzianymi, a nie pszennymi ;-) Trudno je dostać, ale zawsze można zrobić samodzielnie. Sam przepis ciekawy, chętnie widziałabym takie tacos również z krewetkami lub kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można zrobić samodzielnie, jednak te oryginalne kukurydziane nie robi się z tej łatwo dostępnej u nas mąki kukurydzanej a masa harina. Kilogram masa harina jest w cenie dobrej jakości mięsa (choć sprawdzając przed chwilą ceny na Internecie widzę, że i tak jest tańsza niż te 4-5 lat temu ). 20-30 zł za kg mąki to jednak naprawdę dość sporo. Ja tam wolę pozostać przy tych pszennych . Bo i gotowe kukurydziane z całą tablicą Mendelejewa też mnie nie interesują ;)

      Usuń
  4. Nie słyszałam o tym DJu BBQ, ale przepis jest bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.