piątek, 29 maja 2015

Cacik (turecki sos z ogórków i jogurtu)

Cacik (turecki sos z ogórków i jogurtu)


Caciki przepis
Cacik
Cacik to turecki sos na bazie jogurtu i świeżych ogórków. Jak już kiedyś Wam wspominałam, w Turcji pod nazwą cacik spotkamy dwie potrawy: chłodnik (podobny do bułgarskiego taratora) oraz właśnie dip z dodatkiem ogórków (ściślej określany nazwą kuru cacik). Do przygotowania caciku potrzebny jest nam jogurt, świeże ogórki, czosnek oraz oliwa. Podstawowy przepis można dodatkowo wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku lub mięty. Ponieważ polskie jogurty są troszkę inne w smaku niż te tureckie (przede wszystkim nie są aż tak kwaśne), swój cacik zawsze wzbogacam o dodatek soku z cytryny (na upartego może być to również niewielka ilość octu z białego wina, jednak cytryna sprawdza się tu o wiele lepiej). Przed podaniem cacik należy schłodzić w lodówce, a jego wierzch warto polać oliwą. 

Sos z jogurtu i ogórków jest popularny nie tylko w Turcji. Pokrewne odmiany tego dipu znajdziemy w Grecji (tzatziki), Iranie (Must-o-Khiar), krajach arabskich (jajik), wspomnianej Bułgarii (tarator). Skąd pochodzi cacik? Zapewne większość z Was odpowie, że ojczyzną tej potrawy jest Grecja. Nic bardziej mylnego, bo to nie Grecy, a właśnie najprawdopodobniej Turkowie wymyślili tę przystawkę (meze). 

z czym podawać caciki? Sos cacik to świetny dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków, koft oraz pieczonych lub grillowanych warzyw, pieczywa (głównie chlebków pita), ryżu (np. do pilafu), sałat. Doskonale orzeźwia w upalne dni. A Wy z czym najczęściej podajecie cacik?

Razem ze mną turecki kuru cacik (czyli suchy cacik) przygotowały dwie koleżanki blogerki, które od kilku lat mieszkają w Turcji. Zajrzyjcie koniecznie do Kasi i Emilii i zobaczcie ich wersję tej przystawki. 

Sos cacyki przepis

CACIK
(TURCJA)


Składniki:
  • 1 podłużny ogórek o małej ilości pestek
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej wybrać jogurt bałkański)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa ev do skropienia sosu
  • dodatki (opcjonalnie): łyżka drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty (lub więcej wg preferencji)

Cacik - przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy go wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ogórka trzemy na tarce na grubych oczkach. Można go odstawić na około 15 minut i po tym czasie zlać nadmiar puszczonej wody.

Czosnek drobno siekamy, rozcieramy w moździerzu z odrobiną soli na pastę. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ogórka, mieszamy. Cacik wkładamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem wierzch caciku polewamy oliwą. Serwujemy jako dodatek do mięs, warzyw, pieczywa, ryżu.

Jak zrobić caciki

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze :

  1. Uwielbiam taki sos, nie wyobrażam sobie grilla bez niego. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy29 maja, 2015

    Co się tak wszyscy zachwycają.Nie rozumiem.Przecież to zwykła nasza mizeria,tyle ,że nazwa zagraniczna.Phi !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, widzę, że nie pokusiłeś się nawet o przeczytanie napisanego przeze mnie wstępu. Owszem, mizerię można uznać za potrawę podobną i nawet pochodną cacikowi, ale nigdy cacikiem. Te dwie potrawy różnią się nie tylko fakturą, ale i smakiem. Bo wątpię byś na co dzień serwował mizerię mocno czosnkową ze startego ogórka z dodatkiem dajmy na to wspomnianej przeze mnie we wpisie mięty. Polewasz mizerią szaszłyki z grilla? Szczerze powątpiewam. Co wspólnego ma mizeria z cacikiem? Jedynie świeżego ogórka.

      I tu nie chodzi o kosmopolityzm, a o zwykły szacunek do tradycji i kultury innych krajów, w tym przypadku kultury stołu. Ciekawość i otwartość na inne kultury to nie zbrodnia. Bo można szanować kuchnię rodzimą i poznawać jednocześnie inne smaki. Widocznie niektórzy nie potrafią tego pojąć.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.