piątek, 15 maja 2015

Sałatka z soczewicy i szparagów

Sałatka z soczewicy i szparagów

Sałatka ze szaragami i soczewicą
Sałatka z soczewicy i szparagów
Mam dla Was przepis na kolejną smaczną sałatkę z dodatkiem zielonych szparagów, którą ostatnio przygotowuję stosunkowo często. Świetnie sprawdza się jako lunch w pracy lub lekka kolacja. Możecie zjeść ją samą lub podać jako dodatek do np. grillowanej ryby lub indyka. Koniecznie wypróbujcie przepis, póki trwa sezon na szparagi.

Sałatka z soczewicy i szparagów


SAŁATKA Z SOCZEWICY I SZPARAGÓW




Składniki (na 2 porcje): 
  • 250 g zielonych szparagów (pół pęczka)
  • 250 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu), ewentualnie soczewica z puszki
  • 1 pomidor, pokrojony w grubszą kostkę
  • 1 ogórek gruntowy, obrany, pokrojony w kostkę
  • pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • pół dojrzałego awokado, obranego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 2 łyżki oliwy ev (u mnie oliwa aromatyzowana), 1 łyżka octu z czerwonego wina, mały ząbek czosnku, dwie szczypty suszonego oregano, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą miękkie ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą. W misce umieszczamy odsączoną i opłukaną soczewicę, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, pomidora, ogórka, cebulkę, awokado, czarnuszkę, fetę, nać pietruszki. 

Czosnek drobno siekamy. Oliwę łączymy z octem z czerwonego wina. Dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy.

Wypróbuj również inne przepisy na sałatki z dodatkiem zielonych szparagów

Szparagi w winegrecie
Szparagi w pomidorowym winegrecie
 Sałatka z kuskusem i spzaragami
Sałatka z kuskusu i szparagów
Tabbouleh ze szparagami
Tabbouleh ze szparagami



Sałatka z soczewicy i szparagów przepis
Sałatka z soczewicy i szparagów


Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy :

  1. Pyszności! Bardzo podoba mi się ta sałatka, mam akurat w szafce zieloną soczewicę, która czeka na spożytkowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uważam, że w takich daniach dużą rolę odgrywa właśnie pietruszka, która nadaje niepowtarzalnego charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię podobne sałatki i je uwielbiam, choć z brązową soczewicą jeszcze nie próbowałam (najczęściej używam ciecierzycy) no i sera feta też nigdy nie dodawałam. Ale całość wygląda przepysznie i na pewno smakuje wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.