wtorek, 26 maja 2015

Sałatka z pęczaku i szparagów

Sałatka z pęczaku i szparagów

Sałatka ze szparagami i pęczakiem
Sałatka z pęczaku i szparagów
Sałatka z pęczaku i szparagów to moja kolejna propozycja na smaczny lunch w pracy lub szkole. Jest pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam jeden posiłek. Oczywiście osoby z większym apetytem mogą podać ją jako dodatek do mięsa lub ryby. Koniecznie wypróbujcie przepis póki trwa jeszcze sezon na szparagi. I oczywiście nie zapomnijcie podzielić się swoimi spostrzeżeniami. 

Sałatka ze szparagami i fetą

SAŁATKA Z PĘCZAKU I SZPARAGÓW






Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki pęczaku (100 g)
  • pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 70 g sera feta
  • 1 łyżka czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pęczak płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku, prażymy przez 1-2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut lub dłużej do wchłonięcia całego płynu. Kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. Studzimy. 

Odłamujemy zdrewniałe końcówki od szparagów. Ja dodatkowo szparagi obrałam obieraczką, ponieważ były dość grube i bałam się, że mogą być łykowate. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Przelewamy je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. 

Do kaszy dodajemy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, posiekany drobno czosnek, koperek, pokruszony ser, piniole, cebulę. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę z pęczaku i szparagów można przechowywać w lodówce do 2 dni w zamkniętym pojemniku.

Wypróbuj inne przepisy na sałatki z zielonymi szparagami:
Szparagi w winegrecie
Szparagi w pomidorowym
 winegrecie
 Sałatka z kuskusem i spzaragami
Sałatka z kuskusu i
szparagów
Tabbouleh ze szparagami
Tabbouleh ze
 szparagami
Zdrowa sałatka ze szparagami
Sałatka z orkiszu
i szparagów
Sałatka z soczewicy i szparagów
Sałatka z soczewicy i
szparagów
Sałatka ze szparagów i fety

Sałatka ze szparagami i koperkiem


Sałatka ze szparagów i orzechów
Sałatka z pęczaku i szparagów

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. Jak dla mnie idealna! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka! Bardzo zachęca do zrobienia zdrowej wersji przekąski, tudzież np. kolacji z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. każda kolejna sałatka lepsza od poprzedniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te Twoje sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i lekko :) Na orzeszki piniowe zawsze żal mi pieniędzy, więc pewnie zamieniłabym je na pestki słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, ze szparagami musi smakować świetnie; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie smaków, super sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy31 maja, 2015

    dzisiaj sałatkę zrobiłam, jest pyszna. świetna do pracy

    OdpowiedzUsuń
  9. sałatka PRZEPYSZNA !!! polecam bardzo bardzo !!! co prawda nie miałam orzeszków piniowych i nie dałam ale po prostu sałatka niebo w gębie !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy można dodać białe szparagi zamiast zielonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białe szparagi tu nie pasują. Lepiej wykorzystać je do przygotowania zupy lub podać jako dodatek do obiadu z ziołowym winegretem.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.