środa, 6 maja 2015

Sałatka z orkiszu i pieczonej papryki

Sałatka z orkiszu i pieczonej papryki

Sałatka z orkiszem i papryką
Sałatka z orkiszu i pieczonej papryki 
Zdrowa, zdrowa i jeszcze raz zdrowa. A i dodam, że przepyszna. Zdrowa i przepyszna to dwa słowa, które świetnie opisują tę sałatkę. Fajnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole, możecie też podać ją na obiad jako dodatek do np. pieczonej ryby lub grillowanego mięsa drobiowego. 

Przyjemnego smaku nadaje tej sałatce pieczona czerwona papryka. Jej słodycz dobrze komponuje się z maślanym awokado i zieleniną. Dla mnie kropką nad "i" jest tu melasa z granatu, której smak po prostu uwielbiam. 

Zdrowa sałatka z orkiszu


SAŁATKA Z ORKISZU I PIECZONEJ PAPRYKI


Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g ziarna orkiszu (pół szklanki)
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 duża pieczona czerwona papryka, wcześniej oczyszczona z gniazda nasiennego a po upieczeniu obrana ze skórki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 nieduży pomidor (około 125 g)
  • pół małego dojrzałego awokado
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • 1 nieduży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • 1 łyżka oliwy ev
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Opłukany na sicie orkisz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (1-1,4 szklanki wody), dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż orkisz wchłonie cały płyn (zajmie to kilkadziesiąt minut). Ugotowany orkisz pozostawiamy na jeszcze 10 minut pod przykryciem, a następnie przenosimy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekanego ogórka, pomidora i awokado, natkę, dymkę wraz ze szczypiorem i czosnek. Sałatkę polewamy melasą i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę z orkiszu i pieczonej papryki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Uwagi:

- ziarno orkiszu kupicie w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda się Wam go zdobyć, możecie do tej sałatki użyć grubego bulguru, pęczaku, płaskurki, komosy ryżowej (quinoa) lub razowego kuskusu.

Sałatka z orkiszem i papryką

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy :

  1. Pieczona papryke bardzo lubie, melase z granatu tez :) Nie probowalam jeszcze orkiszu wiec czas to zmienic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa sałatka :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy08 maja, 2015

    Witam, czym mogę zastąpić melasę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać sok z cytryny zamiast melasy z granatów. Ale i tak polecam jej zakup, bo jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Wczoraj widziałam ją w Auchanie po 10 zł za butelkę.

      Usuń
  4. Orkiszu nie lubię, a gdzie można kupić melasę? Ona jest w jakimś pudełku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe. Muszę spróbować orkiszu. Gdzie go kupowałaś?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.