wtorek, 12 maja 2015

Sałatka z kuskusu i szparagów

Sałatka z kuskusu i szparagów

Sałatka z kuskusem i szparagami
Sałatka z kuskusu i szparagów
Szparagi, groszek i nać pietruszki - to właśnie te trzy składniki były bazą w kolejnym wspólnym gotowaniu z Mirabelką, Mopsikiem i Anią. Postawiłam na lekką i pełną witamin sałatkę, łączącą bardzo lubiane przeze mnie smaki. Zielone akcenty na talerzu potrafią wprawić w dobry nastrój. Taką sałatkę możecie zapakować do Waszego lunchboxu i ruszyć z nią do pracy lub na uczelnię (jeśli nie dorobiliście się jeszcze własnego lunchboxu, to przypominam o trwającym właśnie konkursie na blogu). A i na pikniku sprawdzi się rewelacyjnie.


Sałatka z kuskus i szparagów

SAŁATKA Z KUSKUSU I SZPARAGÓW


Składniki (na 2 porcje): 
  • 80 g kuskusu
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 250 g zielonych szparagów
  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • pół czerwonej cebuli
  • dressing: 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatów, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kuskus przygotowujemy zgodnie  z opisem na opakowaniu. Ja zalewam go wrzątkiem i dodaję do niego szczyptę soli a następnie odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Kolejno kuskus spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. 

Odrywamy zdrewniałe końcówki łodyg szparagów. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente, a następnie przelewamy je zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i hartujemy zimną wodą. Pomidora kroimy w kostkę, ogórki obieramy i także siekamy w kostkę. Czerwoną cebulę drobno siekamy. 

Do kaszy dodajemy posiekaną dymkę, nać pietruszki, koperek, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, groszek, sezam, pomidora, ogórka, cebulę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Melasę mieszamy z oliwą, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Sałatkę zalewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i podajemy. 

Uwagi:

- jeśli chcecie przechowywać tę sałatkę dłużej w lodówce, warto pomidora i ogórka pozbawić pestek
- sałatka z kuskusu i szparagów świetnie nadaje się na drugi posiłek w pracy lub w szkole

Sałatka ze szparagami i kuskusem

Sałatka z kuskusu i szparagów

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Anonimowy12 maja, 2015

    czym zastąpić melase z granata..co to wogole jest?Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rodzaj gęstego syropu, który uzyskuje się z granatów. W smaku jest słodko-kwaśna, lecz z przewagą tego drugiego. Najczęściej melasę z granatów zastępuje się sokiem z cytryny i tę opcję polecam w przypadku braku wspomnianej melasy. Ewentualnie możesz dodać do dressingu dosłownie odrobinę płynnego miodu i sok z cytryny.

      Usuń
  2. Świetnie wygląda ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam takie sałatki, właśnie na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwina przepiękni Ci się udała ta sałatka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję u siebie. Dziękuję za kolejne wspaniałe wspólne gotowanie i kolejny świetny pomysł na składniki do 3 po 3.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna, taka kolorowa i pełna zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczna sałatka i fajne, ciemne klimaty na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile kuskusu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.