piątek, 8 maja 2015

Sałatka z bulgurem i papryką

Sałatka z bulgurem i papryką

Sałatka z kaszy bulgur i papryki
Sałatka z bulgurem i papryką
Sałatka z kaszy bulgur i papryki to kolejna zdrowa propozycja, w sam raz na wiosnę. Chrupiąca papryka, pełna witamin zielenina i słodko-kwaśne pestki granatu tworzą przyjemne dla podniebienia połączenie. Taką sałatkę możecie zapakować do lunchboxu i zjeść ją ze smakiem na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do np. koft drobiowych. Podając ją z koftami, nie zapomnijcie o przygotowaniu ulubionego sosu na bazie jogurtu, np. z dodatkiem melasy lub czosnkowego.

Zajrzyjcie także do Emilii, która również przygotowała tę pełną witamin turecką sałatkę. 


Sałatka z bulgurem i papryką

SAŁATKA Z BULGUREM I PAPRYKĄ
(TURCJA)


Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki kaszy bulgur (około 100 g suchego produktu)
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki posiekanej w kostkę czerwonej cebulki
  • 1 czerwona papryka
  • pestki z ćwiartki owocu granatu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy ev
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie bulgur odsączamy z nadmiaru wody na drobnym sicie i przenosimy na miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Do kaszy dodajemy dymkę, natkę, cebulkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy warzywo w niedużą kostkę. Do sałatki dodajemy paprykę, pestki granatu, polewamy sokiem z cytryny i oliwą. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i podajemy. 

Uwagi:

- Sałatkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 dni w lodówce.
- Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą zamienić w tym przepisie pszenny bulgur na kaszę jaglaną. 

Wypróbuj także przepisy na 


 Sałatka z kaszy bulgur i buraków


Granat owoc
Owoc granatu

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Pysznie wygląda ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejna rewelacyjnie wyglądająca sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i tę kaszę i granaty, więc sałatka w takim połączeniu musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy09 maja, 2015

    Kaszy się nie gotuje tylko zalewa gorącą wodą? Pytam dla pewności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby gotowania. Z bulgurem podobnie, jak z kuskusem, potrzebuje jedynie więcej czasu aby napęcznieć.

      Usuń
  6. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobię podobna jeszcze w tym tygodniu ;) Uwielbiam takie połączenia, a dziś przy sprzątaniu kuchni znalazłam spory zapas bulguru :) Wygląda zdrowo i pysznie zarazem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje! Ja ze względu na alergię zrezygnuję z granatu, ale ogólnie wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pięknie się prezentuje ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.